De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

VROUWEN NIET GEWENST
China, India, Discriminatie vrouwen, Geweld tegen vrouwen, Vrouwenmoord -

VROUWEN NIET GEWENST

donderdag 15 november 2012 18:42
Spread the love

Vorige week had ik de kans in het Europees Parlement de preview van  “It’s a girl “ van Evan Grae Davis te zien http://www.itsagirlmovie.com. In India, China en op vele plaatsen in de wereld worden meisjes gedood hetzij voor of na de geboorte  hetzij worden ze achtergelaten of ter adoptie weggeven. Simpel en alleen omdat ze een meisje zijn….De VN schatten hun aantal op 200 miljoen en men spreekt hier van zogenaamde “gendercide” of vrouwenmoord.

In een 60 minuten durende film toont Evan Grae Davis de schrijnende toestanden in India en China. Meisjes die hun kindertijd overleven worden vaak verwaarloosd en velen onder hen groeien op in een omgeving van extreem geweld en zelfs doodslag door hun echtgenoten of andere familieleden.

VROUWENOORLOG

Deze “oorlog” tegen meisjes vindt zijn grondslag in een eeuwenoude traditie waar de mannen belangrijker zijn omdat ze het voortleven van de naam en het familiebezit veilig stellen; dit alles wordt nog versterkt door de gevoerde regeringspolitiek (bijv. de eenkindpolitiek in China)

We krijgen een vrouw te zien die tot acht keer toe haar babymeisje doodt na de geboorte en uitlegt op welke verschillende manieren je een kind kan  vermoorden: door de nek te breken, met vergif, door een natte doek over het gezicht te leggen,… ouders vertellen hoe hun schoonzoon hun dochter wurgde in een “bruidschat-moord”, een andere  vrouw vertelt haar gevecht om haar tweelingmeisjes te kunnen houden,…. stuk voor stuk hartverscheurende verhalen.

Hoewel het vooraf vaststellen van het geslacht sinds 1994 onwettelijk is in India en de Chinese overheid onlangs beweerde dat de eenkindpolitiek niet meer bestaat http://www.womensrightswithoutfrontiers.org/blog/?p=839:, vraagt men zich terecht af waarom er zo weinig gedaan wordt om meisjes en vrouwen te redden en hoe dit überhaupt kan gebeuren!

Een beklijvende film die deze wandaden aan het licht brengt  en hopelijk een debat op gang brengt !

take down
the paywall
steun ons nu!