De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘206 kilometer lange muur om Grieks-Turkse grens dicht te metselen’
Turkije, Griekenland, EU, Illegalen, Wereld, 206 km muur -

‘206 kilometer lange muur om Grieks-Turkse grens dicht te metselen’

maandag 3 januari 2011 10:59
Spread the love

Griekenland wil, naar het model van de omstreden grensafscheiding tussen de VS en Mexico, een 206 kilometer lange muur bouwen aan de Grieks-Turkse grens, om te vermijden dat nog meer illegalen het land binnenkomen. Dat schrijft de Duitse krant Die Zeit op basis van uitspraken van de Griekse minister Christos Papoutsis.

Ook de Europese Commissie trekt aan de alarmbel: meer dan 80 procent van de illegale immigranten komt de EU binnen via Griekenland. Het land is niet langer in staat om die problematiek aan te pakken.
In oktober vroeg Griekenland de EU om hulp nadat in de eerste zes maanden van 2010 zo’n 45.000 illegalen langs de Grieks-Turkse grens de EU zijn binnengekomen.

Immigranten uit Afghanistan, Pakistan, Irak en Noord-Afrika hebben een strook van 12,5 kilometer langs de Turks-Griekse grens geïdentificeerd in de noord-oostelijke provincie Thrace (drielandenpunt Bulgarije – Griekenland – Turkije), langs waar ze makkelijk de EU kunnen binnenkomen.

Eens ze Griekenland binnen zijn ligt de weg naar andere Europse landen breed open omdat de meeste grenzen ten gevolge van de Schengen-akkoorden niet langer bewaakt worden. Afghanen die politiek asiel aanvragen in Griekenland maken minder dan 1% kans, wanneer ze in Zweden of Finland geraken, stijgen hun kansen tot 90%.

De plotse stijging is te wijten aan akkoorden die de EU heeft gesloten met een aantal Noord-Afrikaanse staten, waaronder Libië en waardoor het moeilijker is om de Middellandse zee over te steken. Dat was totnogtoe de meest gebruikte route om illegaal de EU binnen te komen.

Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!