Tegendraads leesvoer -

Tegendraads leesvoer: Palestina, Oekraïne, Idaho en véél John Pilger

Internationale solidariteit: Indiase bouwvakkers weigeren naar Israël gezonden te worden. Daarmee opent onze selectie van deze week uit de internationale alternatieve pers. Verder: de kijk van voormalig Zwitsers kolonel Jacques Baud op de oorlog in Oekraïne, en het hardvochtige hooggerechtshof van de VS. Tenslotte een eerbetoon aan een recent overleden journalistiek icoon, John Pilger, in 25 interviews. Zeg af dat familiebezoek, laat zitten die natuurwandeling, hier is ons tegendraads lees- en kijkvoer.

vrijdag 12 januari 2024 13:26
Spread the love

De vakbonden van Indiase bouwvakkers verwerpt de overeenkomst tussen New Delhi en Tel Aviv voor het zenden van Indiase arbeiders naar Israël. De zionistische staat wordt geconfronteerd met een tekort aan arbeidskrachten sinds het intrekken van de vergunningen die aan Palestijnse arbeiders zijn verleend. In plaats daarvan roepen de vakbonden de Indiase regering op om op te roepen voor een onmiddellijk staakt-het-vuren bij de Verenigde Naties en de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat te steunen.

 

Scheerpost brengt de Engelse vertaling van een fragment uit het nieuwste boek van kolonel Jacques Baud, L’art de la guerre Russe: Comment l’occident a conduit l’Ukraine à l’échec (De Russische oorlogskunst: hoe het Westen Oekraïne tot mislukking leidde). Het is een gedetailleerde studie van het twee jaar oude conflict waarin het Westen de Oekraïners op brute wijze heeft gebruikt om een oude wensdroom na te jagen: de verovering van Rusland.
Jacques Baud is een voormalig kolonel van het Zwitserse leger. Hij is strategisch analist en werkte voor de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie.

 

Het Amerikaanse Hooggerechtshof, waarvan 3 van de 8 leden door Donald Trump werden aangesteld, heeft ervoor gekozen om het vrijwel totale abortusverbod in de staat Idaho opnieuw in te voeren. Deze draconische wet legt tot vijf jaar gevangenisstraf op aan artsen die abortus uitvoeren zelfs in noodgevallen. Het maakt de anti-abortusbeweging blijkbaar niet uit of vrouwen leven of sterven – zolang ze maar gedwongen worden te bevallen.

 

Eind vorig jaar overleed de Australisch journalist, auteur en regisseur van meer dan 50 documentaires John Pilger. Zijn journalistieke verdienste is niet in te schatten en onmogelijk samen te vatten. 25 interviews met hem van de afgelopen zes maand kan je hier herbekijken.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!