Visual: Al Mayadeen

Perscensuur: Israël doekt mediakanaal op in bezet Palestina

Als onderdeel van een brede campagne tegen persvrijheid heeft Israël op 12 november het pan-Arabische mediakanaal Al Mayadeen bevolen om te sluiten. Israël had eerder een wet goedgekeurd om buitenlandse media gezien als “gevaarlijk voor nationale veiligheid” te sluiten.

woensdag 15 november 2023 14:14
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

Internationale nieuwsmedia zijn het nieuwste doelwit in Israël’s oorlog tegen Hamas. Afgelopen week keurde het Israëlische oorlogskabinet een wet goed om buitenlandse mediakanalen te sluiten die “de nationale veiligheid zouden kunnen schaden”.

Dat besluit kwam na meerdere weken waarin Israëlische minister van communicatie Shlomo Karhi tekeer ging op de pan-Arabische kanalen Al Jazeera en Al Mayadeen alsook de BBC voor hun verslaggeving over Israël’s agressie in Gaza die al aan meer dan 11.000 mensen het leven kostte.

Vooral Al Jazeera kreeg het zwaar te verduren de afgelopen weken. Karhi beschuldigde Al Jazeera van een pro-Hamas vooringenomenheid en opruiing tegen Israël, en diende het voornoemde wetsvoorstel in specifiek om het Qatarese kanaal op te doeken.

‘De dodelijkste oorlog voor journalisten’

Al Mayadeen is het eerste slachtoffer geworden van Israël’s nieuwe beleid om Palestijns gezinde en kritische media de mond te snoeren.

“De ‘enige democratie in het Midden-Oosten’ keurt een wet goed om alle media te sluiten die verslag geven in plaats van Israëlische propaganda te herkauwen. Het eerste doelwit is Al Mayadeen, waarvan de kantoren in Bethlehem, Westelijke Jordaanoever, werden gesloten en de correspondenten aangehouden,” tweette Europees parlementslid Manu Pineda.

Directeur van de Palestijnse Journalistenbond, Omar Nazzal, betuigde steun voor Al Mayadeen en veroordeelde Israël’s nieuwe beleid “dat elke kritische stem het zwijgen oplegt”.

Internationale persvrijheidsorganisaties veroordeelden Israël’s wrede en onmenselijke aanvallen op journalisten

Sinds de noodmaatregelen vorige maand in werking traden, heeft Israël al een aantal Palestijnse nieuwsmedia opgedoekt en een tiental journalisten gearresteerd op de Westelijke Jordaanoever. Internationale persvrijheidsorganisaties veroordeelden Israël’s wrede en onmenselijke aanvallen op journalisten en principes van persvrijheid in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever.

Israël’s autoritaire inperking van persvrijheid komt tijdens de dodelijkste periode voor journalisten sinds het Committee to Protect Journalists in 1992 met de metingen begon. Sinds 7 oktober vermoordde Israël maar liefst 37 journalisten in Gaza en één in Libanon.

Van Beiroet naar Buenos Aires

Met hun hoofdkwartier in Beiroet en kantoren in Tunis, Caïro en Teheran, geniet Al Mayadeen tevens van een groot bereik in Latijns-Amerika aangezien het netwerk verslaggeving voorziet in het Spaans – naast Arabisch en Engels.

“De minutieuze verslaggeving van Al Mayadeen over de genocide in Gaza is een bron van waarheidsgetrouwe informatie geworden voor miljoenen mensen in Latijns-Amerika en de rest van de wereld, die de escalatie van de wrede agressie van Israël tegen Palestina belicht,” leest een statement van het Latijns-Amerikaans nieuwsmedium Resumen Latinoamericano.

“Al meer dan 11 jaar is Al Mayadeen een brug van informatie tussen het Arabische volk en de wereld, in het bijzonder Latijns-Amerika, die kennis, cultuur en steun levert voor de emancipatie, vrede, soevereiniteit en zelfbeschikking van het volk,” aldus Resumen.

Al Mayadeen ontstond tijdens de Arabische Lente in 2011 als uitdager van Al Jazeera. Sindsdien kreeg de zender regelmatig het verwijt een spreekbuis van Iran te zijn.

Directeur van Al Mayadeen in Bethlehem, Nasser al-Laham, benadrukte dat Al Mayadeen zal blijven uitzenden ongeacht wat het kabinet beslist.

BBC onder vuur

Israëlische president Herzog beklaagde eveneens de BBC’s verslaggeving, jammerend dat het Britse nieuwsmedium Hamas niet beschreef als een terreurgroep. “Wij horen woorden te gebruiken die de daders specifiek beschrijven zoals schutters en militanten … we nemen de taal van anderen niet over als de onze,” leest het BBC beleid.

De BBC kreeg voordien al zware kritiek op hun zelfverklaard neutrale verslaggeving, die voor velen te zeer pro-Israël is. Eerder stapte Noord-Afrika correspondent Bassam Bounenni op bij BBC, “omwille van mijn professioneel geweten”.

De BBC kreeg al zware kritiek op hun zelfverklaard neutrale verslaggeving, die voor velen te zeer pro-Israël is

Bounenni nam zijn beslissing na het bombardement op het al-Ahli ziekenhuis op 17 oktober. De dag voordien had BBC een Q&A-sessie uitgezonden over het zogezegde bestaan van Hamas tunnels onder ziekenhuizen in Gaza.

BBC speelt een belangrijke rol in ‘manufacturing consent’, of goodwill creëren bij het publiek. De Britse groep Palestine Action die het BBC hoofdkwartier in Londen bekladde met rode verf stelde: “De leugens van de bezetting verspreiden en goodwill creëren voor Israëls oorlogsmisdaden betekent dat jullie Palestijns bloed aan jullie handen hebben”.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!