Betoging tegen genocide in Gaza 19 mei 2024. Foto: Han Soete
Fotoreportage - , , and

Zondag 19 mei: Europese Mars in Brussel tegen de genocide in Gaza

Voor de zesde maal in zeven maanden kwamen volgens de organisatoren 40.000 mensen samen in Brussel om hun steun te uiten voor het Palestijnse volk en hun verontwaardiging te uiten voor de passiviteit van onze Europese regeringen tegenover een genocide live op onze schermen.

zondag 19 mei 2024 18:19
Spread the love

De organisaties Een Andere Joodse Stem, de Unie van Progressieve Joden in België, 11.11.11, de Association Belgo-Palestinienne en het Palestijnse collectief Beina riepen samen met de vredesorganisaties Intal en Vrede vzw op tot een zesde nationale betoging in Brussel.

Op een stralende zondag stroomden 40.000 betogers samen aan Brussel-Noord voor een tocht door het centrum van Brussel. De VRT volgt getrouw de tellingen van de politie die, naar Belgische historische gewoonte, steeds een grove onderschatting geven van de cijfers.

Aanvankelijk meldde de openbare zender VRT ‘enkele duizenden’, waarna dat cijfer werd bijgesteld tot 7000 ‘volgens de politie’. Vermelding van de cijfers ‘volgens de betogers’ hoefden er niet bij. De 40.000 betogers, ouders, grootouders, kinderen, kleinkinderen lieten het niet aan hun hart komen.

Hun eisen zijn nog steeds dezelfde: een volledig staakt-het-vuren als eerste stap naar een onderhandelde vrede. Verder eisen zij de vrijlating van alle gijzelaars, dus ook de door de media en regeringen steeds weer ‘vergeten’ meer dan 5000 Palestijnen die sinds 7 oktober op de bezette Westelijke Jordaanoever worden vastgehouden zonder vorm van proces, waaronder talrijke kinderen. En niet in het minst eisen zij volledige vrije toegang van alle internationale hulp aan de Palestijnse bevolking in Gaza.

De betogers beantwoordden tevens massaal de oproep om symbolische sleutels mee te dragen. Daarmee eren zij de Palestijnen die tijdens de eerste Nakba uit hun huizen werden verdreven in 1948-1949. Die vluchtelingen hadden toen nog de illusie dat zij nog zouden kunnen terugkeren en namen hun sleutels mee. Heel wat van de sleutels zijn nog steeds in familiebezit.

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

Foto’s hierboven van Karina Brys en Han Soete

Foto: Gaston Van Dyck

Foto: Gaston Van Dyck

Foto: Gaston Van Dyck

Foto: Gaston Van Dyck

Foto: Gaston Van Dyck

Foto: Gaston Van Dyck

Foto: Gaston Van Dyck

Foto: Gaston Van Dyck

Foto: Gaston Van Dyck

Foto: Gaston Van Dyck

Foto: Gaston Van Dyck

Foto: Gaston Van Dyck

Foto: Gaston Van Dyck

Foto: Gaston Van Dyck

Foto: Gaston Van Dyck

Foto: Gaston Van Dyck

Foto: Gaston Van Dyck

Foto: Gaston Van Dyck

Foto: Gaston Van Dyck

Foto: Gaston Van Dyck

Foto: Gaston Van Dyck

Foto: Gaston Van Dyck

Foto: Gaston Van Dyck

Foto: Gaston Van Dyck

Foto: Gaston Van Dyck

Foto: Gaston Van Dyck

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!