Journalist Wael Dahdouh die live hoort dat zijn vrouw en twee kinderen zijn omgekomen bij een bombardement. Beeld: Screenshot YouTube Al Jazeera (https://www.youtube.com/watch?v=VkrwqHPuOr0)

Israëls oorlog tegen journalisten uit Gaza: ‘geen collateral damage, maar doelbewuste moorden’

Israëls willekeurige en onophoudende bombardementen op de Gazastrook hebben een gruwelijk en onaanvaardbaar aantal burgerdoden geëist. Palestijnse (burger)journalisten zijn in dit nieuwste hoofdstuk van Israëls agressie ook steeds vaker slachtoffer. Het Committee to Protect Journalists (CPJ) meldt dat dit de dodelijkste “oorlog” is voor journalisten sinds het in 1992 begon te meten.

vrijdag 10 november 2023 19:23
Spread the love

 

Op het moment van schrijven vermoordde Israël niet minder dan 34 journalisten in Gaza en één in Libanon. Gezien Israëls willekeurige bombardementen op Gaza lijken deze journalisten misschien niet meer dan collateral damage in een “oorlog” waarin Israël de grenzen van het internationaal recht ongehinderd blijft opzoeken. Maar nog overlevende journalisten getuigen dat Israëls luchtaanvallen op journalisten en hun families doelgericht zijn. Zo kreeg Al Jazeera-correspondente Youmna Elsayed een dreigend telefoontje van het Israëlische leger om haar woonplaats in Gaza-stad te verlaten richting het zuiden.

“Ik weet niet hoe veilig het is om met de auto te vertrekken en door deze hevige bombardementen te rijden. Het is heel riskant, het lijkt helemaal niet veilig”, vond Elsayed. Haar familie was de enige van de zeven families in haar gebouw die deze oproep kreeg. “Dit was een directe bedreiging voor ons, voor onze familie.”

Al Jazeera merkte op dat deze bedreiging aan het adres van haar personeel amper een paar dagen na de willekeurige moord op de familie van Wael Dahdouh, eveneens correspondent voor Al Jazeera, komt. Zijn familie was eerder wel ingegaan op een oproep van het Israëlische leger om naar het zuiden te trekken, alvorens ze gebombardeerd werden.

Dahdouh kreeg het nieuws van hun overlijden te horen tijdens een live-uitzending. De beelden van Dahdouh die live zijn overleden vrouw, twee kinderen en kleinzoon identificeerde gingen viraal.

“Deze vesten en helmen bieden geen bescherming”

Een onderzoek van Verslaggevers Zonder Grenzen toonde aan dat de Libanese journalist Issam Abdallah geen slachtoffer van collateral damage was, maar een doelwit van Israël. Abdallah deed verslag over de vuurgevechten tussen Hezbollah en Israël in Zuid-Libanon toen hij en zijn team door een Israëlische luchtaanval getroffen werden. Het team journalisten stond naast een voertuig waar duidelijk ‘pers’ op stond en allemaal hadden ze persvesten en -helmen aan. Ze hadden onmogelijk voor Hezbollah-strijders aangezien kunnen worden.

“Het is enkel een kwestie van tijd vooraleer wij martelaars worden (vermoord door Israël)”, zei de geëmotioneerde Palestine TV-correspondent, Salman al-Bashir, in een live-verslag over de moord op zijn collega-verslaggever Mohammed Abu Hatab. “Er is helemaal geen internationale bescherming of immuniteit. Deze vesten en helmen bieden geen enkele bescherming”, zei al-Bashir alvorens zijn persvest en -helm uit te doen. “We wachten enkel op onze beurt, we sterven hier één voor één.”

“Deze gruwelijke daden zijn een verlengstuk van een systematisch beleid om Palestijnse journalisten aan te vallen en te vermoorden. Het Israëlische leger doodde tussen het jaar 2000 en 7 oktober 2023 55 Palestijnse journalisten, waaronder de martelaar Shireen Abu Akleh in mei 2022”, leest een statement van het Palestijnse Journalisten Syndicaat (PJS).

Bloedbaden in het donker

Israël maakt het journalisten in Gaza ook steeds moeilijker om hun werk te doen. “De [Israëlische] bezetting heeft alle communicatiemiddelen met de Gazastrook afgesneden: internet, telefonie en mobiele data. De communicatie blijft beperkt en onderhevig aan storingen, waardoor Israël zijn bloedbaden in het donker kan uitvoeren, ver weg van de lenzen van de internationale media”, zegt het PJS.

Het enige nieuwskanaal dat kon blijven uitzenden te midden van de stroom- en communicatiestoring was Al Jazeera, dankzij diens satellietverbinding. Hun verslaggevers kunnen sporadische updates doorgeven, maar directe communicatie blijft moeilijk door de bijna totale stroomuitval.

Meerdere mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International en Human Rights Watch, journalisten en persvrijheidsorganisaties zoals het CPJ uitten hun bezorgdheid over het gebrek aan contact met Gaza. “Deze communicatiestoring betekent dat het nog moeilijker zal worden om cruciale informatie en bewijzen te verkrijgen over mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden tegen Palestijnse burgers in Gaza, en om rechtstreeks te luisteren naar degenen die de schendingen ervaren”, zei Erika Guevara Rosas, Senior Director of Research, Advocacy, Policy and Campaigns bij Amnesty International.

Al Jazeera verbannen

Nieuwsmedia in Gaza, en in Palestina in het algemeen, staan sinds 7 oktober voor een nog zwaardere beproeving. Op 16 oktober stelde Israël noodmaatregelen voor om buitenlandse mediakanalen zoals het Qatarese Al Jazeera uit het land te verbannen op grond van “aanzet tot terreur” en “het ondermijnen van de moraal onder soldaten”.

De enige democratische staat in het Midden-Oosten heeft sindsdien een Palestijns radiostation en een nieuwsagentschap in de bezette Westelijke Jordaanoever bevolen te sluiten.

Internationale persvrijheidsorganisaties alsook Israëlische media in mindere mate hebben zich uitgesproken tegen Israëls beslissing. Ze waarschuwen dat deze stap Israël verder zal aanmoedigen om persvrijheid – zowel in Palestina als in Israël – steeds verder in te perken.

Oorlog op journalisten

Terwijl alle ogen op Gaza gericht zijn, arresteerde de Israëlische bezettingsmacht meer dan een dozijn Palestijnse journalisten werkzaam op de Westelijke Jordaanoever. Enkelen van hen zitten vast in administratieve detentie, opsluiting zonder aanklacht of proces – een Israëlische gewoonte om dissidenten te ontmoedigen.

Palestijnse journalisten die nog werkzaam zijn in Gaza hebben bovendien vaak geen plek meer om te werken. Israëlische luchtaanvallen hebben meer dan 50 nieuwsredacties en kantoren vernietigd, volgens het Palestijnse Journalisten Syndicaat. Brandstoftekorten als gevolg van Israëls belegering dwongen de 24 radiostations in Gaza eveneens om te sluiten.

Bombardementen op het al-Shifa ziekenhuis in Gaza-stad op 9 november dwongen duizenden Palestijnen om hun schuilplaats op het binnenplein van het ziekenhuis te verlaten. De luchtaanval raakte burgers die schuilden naast een tent waar journalisten in verbleven. Israëlische media verklaarden Palestijnse journalisten Bisan Owda, Moataz Azaiza, Plestia Alaqad en vele anderen vogelvrij, nadat ze beweerden dat zij banden met Hamas zouden hebben; een bewering waarvoor ze geen concreet bewijs konden leveren.

Het doelbewust aanvallen, vermoorden, arresteren en censureren van Palestijnse journalisten en nieuwsmedia zijn geen ongekende praktijken in Israël. In de vorige Israël-Gaza “oorlog” in 2021 voerde Israël luchtaanvallen uit op de kantoren van verschillende nieuwsmedia, waaronder Associated Press en Al Jazeera. In mei 2022 vermoordde het Israëlische leger de Palestijns-Amerikaanse sterjournaliste Shireen Abu Akleh, terwijl ze met haar team verslag deed over een Israëlische raid op Jenin, allemaal droegen ze een persvest.

Ondanks deze verachtelijke moorden en vernielingen geniet Israël nog steeds van miljarden dollars aan steun uit de VS en Europa en kan het ongehinderd en ongesanctioneerd verder met de etnische zuivering en genocide van Palestina.

Als het Westen het internationaal recht serieus neemt, dan stopt het Israëls genocidaire belegering van Gaza en sanctioneert het Israëls apartheidsregime.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!