Radio Marti, Spaanstalige zender die deel uitmaakt van het US Agency for Global Media. Foto: publiek domein (Broadcasting Board of Governors)
and

Ex-CIA-spion geeft toe: VS financiert “onafhankelijke journalisten” in Cuba

Voormalig CIA-analist Fulton Armstrong zei aan The Guardian dat “veel van de zogenaamd onafhankelijke journalisten” in Cuba “indirect door de VS gefinancierd worden”. Zij verspreiden valse informatie tegen de Cubaanse regering met de steun van de National Endowment for Democracy, kortweg de NED.

vrijdag 27 januari 2023 16:48
Spread the love

 

Een voormalig CIA-spion gaf toe dat de VS journalisten financiert die in Cuba propaganda tegen de regering verspreiden, maar zich voordoen als “onafhankelijke journalisten”.

De prominente Britse krant The Guardian sprak met  CIA-veteraan Fulton Armstrong en noemde hem “de meest vooraanstaande analyst van de inlichtingengemeenschap van de VS voor Latijns-Amerika van 2000 tot 2004”.

Volgens Armstrong worden in Cuba “veel van de zogenaamd onafhankelijke journalisten onrechtstreeks door de VS gefinancierd”.

De voormalige CIA-analist wees erop dat de regering-Biden vandaag de dag in Cuba antiregeringskrachten steunt met minstens 20 miljoen dollar per jaar, om hen te helpen “de democratie te promoten”.

The Guardian erkent dat de CIA een lange geschiedenis heeft van verspreiding van desinformatie in Cuba. Het is een onderdeel van de Amerikaanse inlichtingenoorlog, die moet dienen om de revolutionaire regering te destabiliseren.

Het financieren van media maakt al lang deel uit van Washingtons diplomatieke gereedschapskoffertje

Het financieren van media maakt al lang deel uit van Washingtons diplomatieke gereedschapskoffertje.

Radio Swan, een geheim actieprogramma van de CIA, lanceerde In de jaren niet alleen een propagandaoffensief om de steun voor Fidel Castro te ondermijnen, maar bleek ook te fungeren als communicatielink. Zo stuurde het radiostation tijdens de mislukte invasie in de Varkensbaai in 1961 gecodeerde boodschappen naar de paramilitairen.

Tien jaar geleden werd bekend dat de VS-regering opdrachtnemers had betaald voor de oprichting van ZunZuneo, een sociaal netwerk voor de organisatie van “smart mobs” (een grote groep mensen die door de sociale media wordt gemobiliseerd op een openbare plaats voor sociaal of politiek protest) op het eiland. En tijdens extern gefinancierde, historische en grotendeels spontane antiregeringsbetogingen in 2021 verschenen op Twitter van buitenaf gestuurde bots  (softwareprogramma’s die automatische, repetitieve en vooraf gedefinieerde taken uitvoeren) die antiregeringshashtags bijzonder trendy maakten op dat platform. Ook nu financiert Washington nog een prominente Spaanstalige desinformatiebron tegen Cuba, namelijk Radio y Televisión Martí, die deel uitmaakt van de regeringspoot voor propaganda, namelijk het US Agency for Global Media (voorheen de Broadcasting Board of Governors).

Ook nu financiert Washington nog een prominente Spaanstalige desinformatiebron tegen Cuba, namelijk Radio y Televisión Martí

Armstrong, de voormalige CIA-agent, legde aan The Guardian uit hoe de destabiliseringsstrategie van de VS via de financiering van de oppositiemedia in vreemde landen zoals Cuba in zijn werk gaat:

De programma’s van de VS steunen op een win-win-strategie: wij winnen als de oppositiemedia een voet aan de grond krijgen en wij winnen als de geviseerde regering reageert met repressie.

Voor die regering rijst dan een dilemma: de organisatie en financiering ongemoeid laten of gezichtsverlies lijden en aan geloofwaardigheid inboeten door ertegen op te treden.

Naast zijn spionnenwerk voor de CIA verleende Armstrong ook nog diensten aan de US Interests Section in Cuba (een diplomatiek kantoor in de Zwitserse ambassade in Havana dat de Amerikaanse belangen behartigt) van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Armstrong was de “National Intelligence Officer for Latin America” van de VS, de belangrijkste analist van de inlichtingengemeenschap voor die regio. Ook zijn werk voor het US Senate Foreign Relations Committee focuste uitsluitend op Latijns-Amerika.

The Guardian – die zelf nauwe banden heeft en samenwerkt met de inlichtingendienst van het Verenigd Koninkrijk  –  noemde de Cubaanse regering  repressief omdat ze door het buitenland gefinancierde desinformatieagenten onderdrukte.

De Britse krant schrijft met veel leedvermaak over de grote inkomensstromen voor die antiregerngskanalen in Cuba.  “De zeer lage overheidslonen kunnen niet concurreren met de privésector.”

The Guardian zwaaide met lof naar El Toque and El Estornudo, twee rechtse Cubaanse mediakanalen van de oppositie, maar moest toegeven dat beide gefinancierd worden door de regering van de VS.

El Toque onthulde aan The Guardian dat “het ‘indirect’ Amerikaans federaal geld had ontvangen, als onderdeel van een mix van fondsen, afkomstig van ondernemingen en stichtingen”.

El Estornudo wordt gefinancierd door de NED, een berucht instrument dat de VS gebruikt om regimewissels te forceren, en die zich overal ter wereld heeft gemengd in de binnenlandse aangelegenheden van andere landen.

Allen Weinstein, medeoprichter van de NED, zei in 1991 aan de The Washington Post: “Veel van wat we nu doen, deed de CIA 25 jaar geleden al in het geniep“.

De NED verklaarde dat het in 2021 180.000 dollar had geschonken aan El Estornudo, een hoge som voor elk Latijns-Amerikaans land, maar vooral voor Cuba, waar de illegale, zestig jaar oude blokkade van Washington de toegang tot dollars belemmert.

In een artikel uit 1977 met als titel “Worldwide Propaganda Network Built by the C.I.A.“, gaf The New York Times toe dat de CIA in 1960 een mediabron had op poten gezet, namelijk Free Cuba Radio. Die “propaganda-uitzendingen tegen de regering van premier Fidel Castro bereikten verschillende steden in de VS en de Caraïben.

De toonaangevende krant legde uit:

“Wij wilden dat Free Cuba-radionetwerk oprichten, zo herinnerde zich een voormalige ambtenaar van de CIA, om op voorhand te kunnen beschikken over bepaalde stukken zendtijd ingeval Radio Swan, die de belangrijkste communicatielijn moest zijn voor de invasie in de Varkensbaai, door saboteurs zou vernield worden.”

De dekmantel van Radio Swan was zo dun dat bezorgdheid verantwoord was. Het was een krachtig station dat zowat in heel het westers halfrond kon beluisterd worden, en werd gestuurd door een stoomschipbedrijf dat al lang geen stoomschip meer in zijn bezit had.

VS financiert oppositiemedia in Venezuela en Nicaragua

Dezelfde tactiek werd gebruikt om de linkse regeringen van Venezuela en Nicaragua te destabiliseren.

De NED gaf honderden miljoenen dollars uit voor de ondersteuning van rechtse oppositiemedia en zogenaamde “maatschappelijke organisaties” in Venezuela.

Veel van die groepen waren medeplichtig aan geweld en namen deel aan pogingen om de democratisch verkozen presidenten Hugo Chávez en Nicolás Maduro ten val te brengen.

In Nicaragua steunde de CIA in de jaren 80 de Contras (kort voor “Contrarevolutionairen”), extreemrechtse bendes die scholen en ziekenhuizen platbrandden en een terreurcampagne op het getouw zetten om de socialistische regering van de Sandinisten omver te werpen.

Een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse hybride oorlog tegen Nicaragua in de jaren 80 en ook nog vandaag was de verspreiding van desinformatie door kranten als La Prensa, die door de NED werden gefinancierd. La Prensa is overigens eigendom van de Chamorrodynastie, een rechtse oligarchenfamilie uit een Centraal-Amerikaans land.

Nadat de democratisch verkozen Sandinistas in 2007 weer aan de macht waren gekomen, sluisde de VS miljoenen dollars naar de oppositiemedia in dat land.

In 2018 was er een bloedige poging tot staatsgreep, waarbij de door de VS gefinancierde oppositiemedia extreme propaganda en nepnieuws verspreidden. Ze riepen openlijk op tot geweld en moedigden het volk aan president Daniel Ortega te vermoorden en zijn lichaam publiek tentoon te stellen.

 

Dit artikel verscheen op geopoliticaleconomy.com. Vertaling: Marina Mommerency.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!