IPS

Rechtengroepen veroordelen “politieke homofobie” in Maleisië na razzia op Halloween-feestje

Zo’n twintig mensenrechtenorganisaties hebben opgeroepen om anti-homowetten in Maleisië terug te draaien en te stoppen met razzia’s op samenkomsten lgbtq+-mensen. De oproep komt er na een politie-inval op een Halloweenfeest in Kuala Lumpur op zaterdag.

vrijdag 4 november 2022 09:58
Spread the love

 

Verschillende politiediensten – waaronder de islamitische zedenpolitie – hebben dit weekend een groot Halloween-feest onderbroken en 24 mensen opgepakt. Ze werden gearresteerd op grond van overtredingen zoals “travestie”, het “aanmoedigen van ondeugd” en “onfatsoenlijke handelingen in het openbaar”.

Sharia

Op grond van de sharia criminaliseert Maleisië relaties tussen mannen en vrouwen van hetzelfde geslacht, verbiedt het aanmoedigen van ondeugd en stelt het mannen die zich als vrouw kleden strafbaar.

De mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International en Justice for Sisters, stellen in een rapport op dinsdag dat de razzia van afgelopen weekend geen geïsoleerde gebeurtenis is. Volgens hen maakt de criminalisering van lgbtq+-personen de gemeenschap kwetsbaar voor “verzonnen aanklachten, willekeurige arrestaties, vernederende behandeling en ongestraft geweld door staatsactoren tijdens deze gezamenlijke razzia’s”.

Volgens de organisaties wordt “politieke homofobie” ingezet als wapen in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in Maleisië op 19 november, waarbij regeringspartijen discriminerende verklaringen afleggen en de repressie opdrijven om te appelleren  aan het anti-homosentiment in een deel van de samenleving.

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!