Afbeelding van Hans via Pixabay
IPS

Meisjes en vrouwen hardst getroffen door overstromingen in Pakistan

Vrouwen en meisjes lopen extra gevaar door de enorme overstromingen in Pakistan, zegt het Bevolkingsfonds van de VN. Naar schatting 650.000 zwangere vrouwen hebben er zorg nodig. En nu bijna een miljoen huizen zijn beschadigd, lopen vrouwen en meisjes een hoger risico op gendergerelateerd geweld.

dinsdag 30 augustus 2022 15:30
Spread the love

 

Het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA) schat dat in de getroffen gebieden bijna 650.000 zwangere vrouwen leven gezondheidszorg nodig hebben.

“Zwangerschappen en bevallingen kunnen niet wachten tot noodsituaties of natuurrampen voorbij zijn”, zegt Bakhtior Kadirov, vertegenwoordiger voor het UNFPA in Pakistan. “Het zijn de momenten waarop moeder en baby kwetsbaar zijn en de meeste zorg nodig hebben.”

De humanitaire situatie wordt verergerd door de verwoesting van de infrastructuur. In de provincie Sindh zijn meer dan duizend gezondheidscentra gedeeltelijk of volledig beschadigd, en nog eens bijna tweehonderd in Balochistan. Ook de schade aan wegen en bruggen hindert de toegang voor meisjes en vrouwen tot gezondheidsvoorzieningen.

Het UNFPA waarschuwt ook voor meer gendergelerateerd geweld, nu bijna een miljoen huizen zijn beschadigd.

Enorme ravage

Volgens de laatste cijfers van het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden (OCHA) zijn 116 districten getroffen door de overstromingen. Al meer dan duizend mensen zijn om het leven gekomen en nog eens 1343 gewond. Volgens een voorzichtige schatting door de Pakistaanse overheid loopt de schade op tot meer dan 10 miljard dollar.

De regenval in Pakistan was de voorbije weken bijna drie keer het gemiddelde van de voorbije dertig jaar, en in sommige provincies zelfs vijfmaal het gemiddelde.

 

Afbeelding van Hans via Pixabay

IPS

take down
the paywall
steun ons nu!