Bron: Pixabay
Opinie -

Wereldvaccinatietop: “Loze beloften redden wereld niet van Covid”

Leiders komen eerdere beloften niet na: slechts 1 op 8 van de op de G7 beloofde doses is geleverd.

dinsdag 21 september 2021 10:08
Spread the love

 

Aan de vooravond van de wereldwijde COVID-top die door de Amerikaanse president Biden is bijeengeroepen in de marge van de Algemene Vergadering van de VN, roept Oxfam samen met de People’s Vaccine Alliance de wereldleiders op om verder te gaan dan loze beloften van liefdadigheid en doortastende actie te ondernemen om de productie van en toegang tot COVID-vaccins over de hele wereld te verhogen.

De alliantie, een coalitie van meer dan 75 organisaties over de hele wereld die zich verenigd hebben om campagne te voeren voor een toegankelijk Covid-vaccin, zegt dat het ambitieuze doel van president Biden om volgend jaar rond deze tijd 70 procent van de wereld te vaccineren niet zal worden gehaald met enkel liefdadigheid.

Het internationale vaccininitiatief COVAX heeft al aangekondigd dat het zelfs een half miljard doses te weinig heeft om zijn toch al lage doel te halen, namelijk genoeg doses voor 23% van de mensen in kwetsbare landen. Slechts 0,5% van alle wereldwijd verspreide doses is in lage-inkomenslanden gedistribueerd, tegenover 80% in rijke landen. Nog erger is dat de G7-landen op schema liggen om tegen het einde van het jaar 100 miljoen doses van de vaccins te verspillen.

“Rijke landen blijven povere liefdadigheid aanbieden terwijl ze de monopolies van farmaceutische bedrijven vooropstellen en miljarden mensen bescherming ontzeggen,” zei Maaza Seyoum van de People’s Vaccine Alliance. “Met tot 10.000 mensen die elke dag sterven, zal niets minder dan het herverdelen van de rechten om de vaccins te produceren voldoende zijn.”

België

België is een voorbeeld van een land dat miljoenen euro’s en vaccins belooft aan Covax, maar weigert een duidelijk standpunt in te nemen over het beëindigen van de monopolies op vaccins en het steunen van de TRIPS-waiver bij de Wereldhandelsorganisatie. Al meer dan een jaar roept het maatschappelijk middenveld, waaronder Oxfam België, op tot dringende maatregelen om de regels inzake intellectuele eigendom op te heffen, het delen van vaccintechnologieën en knowhow verplicht te stellen, te investeren in productiecapaciteit in kwetsbare landen en in onderzoek en ontwikkeling, en bestaande vaccindoses zo snel mogelijk opnieuw toe te wijzen.

“De wereldleiders hebben grote beloften gedaan om de wereld te vaccineren, maar zij zijn hun beloften niet nagekomen. In plaats daarvan hebben zij farmaceutische bedrijven de kans gegeven arme landen bij de toewijzing van vaccins geen prioriteit te geven. Daarom hebben we vaccinapartheid,” zei Winnie Byanyima, uitvoerend directeur van UNAIDS. “We hebben een nieuw paradigma nodig dat berust op het delen van de technologie en know-how van de vaccinproductie over de hele wereld, we hebben actie nodig, geen beloften”.

De wereldleiders moeten niet alleen de TRIPS-ontheffing steunen, maar ook alle beschikbare juridische en beleidsinstrumenten gebruiken om de farmaceutische industrie te dwingen samen te werken met de COVID-19 Technology Access Pool (C-TAP) van de WHO en de Zuid-Afrikaanse mRNA-technologietransferhub om productiecapaciteit op te bouwen en de productie op te voeren.

In de aanloop naar de wereldwijde vaccintop op 22 september roept de People’s Vaccine Alliance de wereldleiders op om:

– Met spoed een akkoord te bereiken over een ontheffing van intellectuele eigendomsregels vóór de TRIPS-raad in oktober, zodat alle gekwalificeerde fabrikanten, vooral die in kwetsbare landen, in staat zijn COVID-vaccins te produceren.

– Maak wettelijk bindende afspraken om vaccindoses onmiddellijk te delen, zodat de meest kwetsbaren en degenen die in de frontlinie werken in kwetsbare landen worden beschermd, voordat rijke landen derde vaccins geven.

– Gebruik alle beschikbare macht om farmaceutische bedrijven te verplichten technologie en know-how te delen met het C-TAP en de mRNA Hub in Zuid-Afrika en zorg ervoor dat er voldoende financiering is om de technologieoverdracht te laten plaatsvinden.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!