Bron: No Profit on Pandemic, juni 2021.
No Profit on Pandemic

Activisten verzamelen aan Europees Parlement voor cruciale stemming vaccinpatenten: “Keuze tussen levens en winsten”

Vandaag stemt het Europees Parlement over haar positie met betrekking tot het opheffen van patenten op Covid-19-vaccins en behandelingen. Verschillende organisaties uit het middenveld en de gezondheidssector kwamen samen tijdens een actie aan het Europees Parlement. "Europa heeft vandaag de keuze. Beschermt ze de miljarden winsten van farmaceutische bedrijven, of miljarden levens?", stelt Julie Steendam, coordinatrice van het Europees Burgerinitiatief No Profit on Pandemic.

woensdag 9 juni 2021 15:04
Spread the love

 

De actie wordt georganiseerd door het Europees Burgerinitiatief ‘No Profit on Pandemic’, dat al meer dan 200.000 handtekeningen heeft ingezameld dankzij de mobilisatie van meer dan 360 Europese organisaties, waaronder de Christelijke Mutualiteiten, ACOD, 11.11.11, en Geneeskunde voor het Volk.

Met de actie roepen ze de Europese Parlementsleden op om een resolutie goed te keuren die de patenten op coronavaccins en -behandelingen tijdelijk opheft, zoals gevraagd wordt door meer dan 100 landen binnen de Wereldhandelsorganisatie, die eveneens deze week samenkomt. De Europese Commissie weigert dat nog steeds.

“Europa heeft vandaag de keuze. Beschermt ze de miljarden winsten van farmaceutische bedrijven, of miljarden levens? Tijdens de pandemie is de CEO van Pfizer miljardair geworden, terwijl de gewone bevolking vecht tegen de grootste economische en gezondheidscrisis in decennia. Dat is onverdedigbaar”, zegt Julie Steendam, coördinatrice van het burgerinitiatief.

De manifestanten waren verkleed in verschillende lagen van de bevolking, om uit te drukken dat het vaccin “van de mensen moet zijn, niet van private bedrijven”.

“De pandemie heeft al aan 3 miljoen mensen het leven gekost, en is verre van voorbij. Aan het huidige productietempo zou het nog 57 jaar duren vooraleer ook lage inkomenslanden beschermd zijn, met mutaties en meer lijden tot gevolg. Patenten zijn vandaag een obstakel om snel meer vaccins te produceren en die wereldwijd eerlijk te verdelen. Die moeten we opheffen”, aldus Els Hertogen, directeur 11.11.11..

 

Deze week vinden doorheen Europa verschillende acties plaats die deze eisen onderschrijven. Het Belgisch parlement zal op 22 juni over haar positie stemmen.

Meer info:

www.noprofitonpandemic.eu
info@noprofitonpandemic.eu

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!