Foto: Christophe Vander Eecken
Interview -

Blijf uit uw kot: hoe kothuur betalen als student zonder inkomen?

Studenten die er financieel alleen voor staan, zitten door de corona-lockdown in zak en as. Studentenjobs, die doorgaans in de horeca te vinden zijn, werden massaal geschrapt. De huur van het studentenkot betalen wordt plots erg moeilijk, want niet elke student kan terugvallen op het ouderlijke huis. Op het statuut van technische werkloosheid kunnen ze ook niet rekenen, waardoor ze vaak een vergeten en kwetsbare doelgroep zijn.

maandag 30 maart 2020 15:56
Spread the love

 

Hoe de situatie voor veel studenten verder zal evolueren is nog niet zeker. Wij spraken met Florian, Hatice, Ouliana en Inas over hun huidige situatie.

Florian, 22, uit Wilsele

Florian

Florian is student journalistiek aan de PXL Hogeschool in Hasselt. Hij zit op kot in Hasselt en betaalt de helft van zijn huur zelf, de andere helft wordt betaald door de PXL Hogeschool. Voor de lockdownperiode werkte Florian in twee verschillende restaurants om zijn huur te kunnen betalen. Nu zit hij zonder job, en dus ook zonder inkomen.

“Momenteel heb ik stage en verblijf ik niet op mijn kot in Hasselt” vertelt Florian. “Onderverhuren was geen optie. Ondanks de situatie blijf ik er dus wel de volle pot voor betalen.” Daarnaast is er ook erg veel onduidelijkheid. “Er is totaal geen communicatie vanuit de kotbaas. Praten heeft ook geen zin, omdat ik geen poot heb om op te staan.”

Florian raakte zijn twee jobs kwijt, maar de rekening van de huur blijft wel komen. “Momenteel heb ik nog wat reserve waarmee ik nu kan betalen. Maar ook dat geld raakt na een tijd op. Ik hoop dat deze lockdown niet te lang zal duren, want deze situatie is ongelooflijk rot.”

Hatice, 22, uit Sint-Niklaas

Hatice

Hatice is student interieurvormgeving aan het KASK in Gent. De huur van haar kot betaalt ze volledig zelf. Om dit te kunnen betalen, had ze een studentenjob bij Holy Guacamoly in de horeca. Tijdens de lockdownperiode is Hatice genoodzaakt om in haar studentenkamer te blijven in Gent.

“Tijdens deze periode is er vooral veel onzekerheid”, vertelt Hatice. “Ik heb tot nu toe nog geen huur moeten betalen en ik weet nog niet wanneer ik terug zou kunnen werken. Eerst heb ik nog gezocht naar een nieuwe job, maar de jobs waar ze momenteel mensen zoeken houden veel risico’s in. Ik heb nog getwijfeld om me op te geven bij de supermarkt, maar ik zie dit in deze periode gewoon echt niet zitten.”

De Hogeschool Gent, van wie Hatice een kot huurt, communiceerde reeds naar haar bewoners. “We hebben allemaal een mail gekregen waarin staat dat studenten die in moeilijkheden komen door het verlies van hun job, contact kunnen opnemen met de afdeling Zorg aan de HoGent.”

“Eten kopen lukt momenteel nog”, vertelt Hatice. “Maar het is ook nog maar net bezig. Ik heb schrik dat wanneer het meer dan twee maanden gaat duren, het heel moeilijk zal worden.”

Afstandsonderwijs is in een richting zoals interieurvormgeving ook niet vanzelfsprekend. “Voor mijn hoofdvak, atelier, gaan we morgen voor het eerst videobellen op school. Volgende week heb ik jury, maar alle ateliers zijn gesloten, waardoor we dus niets kunnen maken, buiten zaken uit karton of klei. Op deze manier blijven werken is onmogelijk.”

Ouliana, 25, uit Oudenaarde

Ouliana

Ouliana studeert gender en diversiteit aan de Universiteit Gent. Ze huurt een kot van de universiteit en betaalt de huur zelf. Om dit te kunnen betalen, werkte Ouliana bij The Park Playground, een virtual reality arcade in Gent. Haar enige inkomen is door de lockdown nu weggevallen.

Op kot blijven tijdens deze periode bleek eerst geen optie. De Universiteit Gent had namelijk aangekondigd dat studenten in verschillende studentenhomes met gedeelde voorzieningen, waaronder home Fabiola, home Astrid, home Boudewijn en home Vermeylen, hun kamer moesten verlaten tot de situatie opnieuw normaliseert.

“We kregen een mail van de Afdeling Huisvesting dat we ons kot moesten verlaten tegen 22 maart”, vertelt Ouliana. “Met uitzondering voor studenten die gedomicilieerd zijn op het kotadres. Voor studenten die om individuele redenen hun kot niet kunnen verlaten, kon op individuele basis ook een uitzondering gemaakt worden.”

Ouliana was op het moment van de aankondiging zwaar verkouden en kon thuis niet terecht, omdat zowel haar mama als haar broer zich in de risicogroep bevinden. “Mijn mama heeft een chronische aandoening en mijn broer heeft longproblemen”, vertelt Ouliana. “Gelukkig kon ik gebruik maken van de uitzonderingsregeling, waardoor ik nu op kot kan blijven.”

De Universiteit Gent besliste dat studenten die hun kot moeten verlaten, slechts de helft van de huur zullen moeten betalen. “Voor werkstudenten die zonder inkomen zitten zoals ik, is er nog geen concrete oplossing”, vertelt Ouliana. “Momenteel heb ik nog wat geld reserve. Ik was jarig in maart en bewaar mijn verjaardagsgeld nu om boodschappen te kunnen doen.”

Omdat Ouliana nu zonder inkomen zit, ging ze op zoek naar een alternatief. “Beneden in de gang zag ik een poster van Draagkracht hangen, dat is een partner in uitvaartpersoneel. Ik heb een nieuwe cv opgesteld en ben beginnen mailen om een nieuwe job te vinden, zo hoop ik daar nu als student aan de slag te kunnen.”

Ook bij Ouliana is afstandsonderwijs momenteel de norm. “Gelukkig verandert er op dat vlak wel niet erg veel. We hebben momenteel groepswerken op afstand, zelfstudie of onderzoek dat we zelfstandig kunnen uitvoeren”, vertelt Ouliana.

Inas, 20, uit Walem

Inas. Foto: MIETTE

Inas zit in haar derde jaar handelsingenieur aan de VUB. De huur van haar kot aan de VUB betaalt ze zelf. Hiervoor werkt Inas in een broodjesbar aan de VUB en in de evenementensector. Door de lockdown zit ze momenteel zonder job en dus ook zonder inkomen.

‘Ik ben nu thuis, omdat ik door de VUB zelf weggestuurd ben uit mijn kot”, vertelt Inas. “Twee weken geleden heb ik meteen een mail gestuurd waarin ik aan de VUB uitlegde dat ik geen inkomsten meer had. In een algemene mail kreeg ik het antwoord dat ik even uitstel kon krijgen voor mijn huur en ze hiervoor geen boetes zouden geven. Maar ondertussen weet ik nog steeds niet hoe ik de huur zal betalen.”

Inas besloot een oproep te doen via Twitter aan studenten die net als zij nu zonder inkomsten zitten. “Ik heb enorm veel respons gekregen, dat had ik zelf niet verwacht”, vertelt Inas. “Veel studenten hebben stress omdat ze hun kot moeten betalen, maar gewoonweg niet de middelen hebben omdat ze zonder werk zitten. De overheid laat ons hierbij in de steek. We weten niet wat we moeten doen.”

“Ook kotbazen blijken niet te weten wat te doen”, vertelt Inas. “Dat bleek uit de reacties die ik op Twitter kreeg. Sommigen geven een korting op de vaste kosten van elektriciteit of water omdat er niets verbruikt wordt. Maar zelfs dat is voor velen niet haalbaar om te betalen. Ik ken veel mensen die nu aan hun spaargeld zitten, terwijl dit geld voor totaal andere dingen zou moeten dienen.”

De verschillende richtlijnen van de Belgische universiteiten en hogescholen zorgen ook voor veel onduidelijk. “De overheid had beter eerst met universiteiten en hogescholen samengezeten om eenduidige richtlijnen op te stellen. Iedereen is in de war omdat het overal anders is. De ene zegt dat de examens doorgaan, de andere niet. We moeten ook bijna alles via media vernemen. Ondertussen gaan de deadlines wel door, terwijl je drie weken zonder deftig lesmateriaal zit en dus niet verder kan. Ik begrijp dat het een nieuwe situatie is, maar het kon wel beter op dat vlak.”

“Het afstandsonderwijs was eerst één grote warboel”, vertelt Inas. “Gelukkig doen al mijn professoren heel erg hard hun best om al het materiaal te voorzien en hun lessen op te nemen. Toch is dit lang niet bij iedereen zo. De VUB heeft wel aangegeven dat er werkelijk les gegeven moet worden en dat zelfstudie en PowerPoints niet volstaan.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!