Koerdische kinderen zingen een liedje. Screenshot "De opgeschorte toekomst van Rojava"
Reportage - Mireille Court Chris Den Hond

“De opgeschorte toekomst van Rojava”, een beeldverslag ter plaatse

Wat blijft er over van de autonome regio Rojava in het noorden van Syrië na de terugtrekking van de VS en de Turkse militaire operaties in de regio? Rojava zag het daglicht in 2014 na de slag om Kobane. Chris Den Hond en Mireille Court filmden in 2019 ter plaatse hun tweede reportage. Rojava, een vergeten regio? Onterecht.

maandag 2 maart 2020 19:33
Spread the love

Zie de reportage ‘De opgeschorte toekomst van Rojava’ met Nederlandstalige ondertitels onderaan deze korte inleiding door de redactie.

 

Het ligt al zes jaar achter ons. In de stad Kobane in het noorden van Syrië wisten Koerdische strijders in 2014 een halt toe te roepen aan de extremisten van IS. Sindsdien pogen zij met vallen en opstaan in de regio een origineel politiek project te verwezenlijken. Cineasten Chris Den Hond en Mireille Court filmden er in 2017 een eerste reportage (zie Rojava: een utopie in de Syrische chaos).

“Oprechte poging om een democratisch Syrië te creëren”

Ludo De Brabander is al tientallen jaren activist voor de mensenrechten van het Koerdische volk. Ook hij bezocht Rojava in 2017. Hij was genuanceerd positief: “Het welslagen van het project zal sowieso een lang verhaal zijn. De context is natuurlijk  aartsmoeilijk. Je zit in een oorlogssituatie waardoor militairen sowieso een speciale positie innemen in de samenleving. Het is echter niet allemaal kommer en kwel. Het embargo creëert ook een zekere opportuniteit, omdat het de inwoners van Rojava verplicht om zoveel mogelijk economisch zelfredzaam te zijn. En net dat kun je pas als mensen op lokaal niveau heel goed georganiseerd zijn. Ze hebben voorts het geluk dat er in de regio een heel grote landbouwgemeenschap bestaat en dat het noorden van Syrië eigenlijk zo een beetje de graanschuur van Syrië is (voor het volledige interview, zie In Rojava vindt een oprechte poging plaats om een nieuw en democratisch Syrië te creëren). In 2018 schreef hij zijn bevindingen neer in het boek ‘Het Koerdisch Utopia’ (zie de recensie Het Koerdisch Utopia, utopie of gewoon mogelijk?).

Zes jaar na de overwinning van Kobane keerden Chris Den Hond en Mireille Court terug naar Rojava voor hun tweede documentaire ‘De opgeschorte toekomst van Rojava’ (25’16”, met Nederlandstalige ondertitels):

Wat blijft er over van Rojava?

Wat blijft er over van de autonome regio Rojava in het noorden van Syrië na de terugtrekking van de Verenigde Staten en de Turkse militaire operatie? Rojava zag het daglicht in 2014 tijdens de slag om Kobane. Een unieke reportage van Chris Den Hond en Mireille Court

Geplaatst door De Wereld Morgen op Donderdag 20 februari 2020

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!