Wouter Beke. Foto: Stijn Kuylen, Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 (More information about the rights of this work, see below article)
Open brief - Studenten Gezondheidsbevordering UGent

UGent-studenten Gezondheidsbevordering schrijven open brief aan minister Wouter Beke

donderdag 19 december 2019 14:31
Spread the love

Geachte mijnheer de minister Wouter Beke,

Laten we ons eerst even voorstellen: wij zijn studenten en alumni van de opleiding ‘Master in de Gezondheidsbevordering’ aan de universiteit te Gent. Samen met de opleiding Health Education and Promotion aan de universiteit van Maastricht en de bacheloropleiding toegepaste gezondheidswetenschappen aan de Howest zijn wij de enige opleidingen in Europa en Vlaanderen die focussen op dit specifieke aspect binnen de gezondheidszorg. Velen van ons stonden maandagochtend op en gingen met een bedrukt gezicht en een knoop in hun maag aan hun bureau zitten of naar hun werk. Dit door alles wat we het voorbije anderhalf jaar geleerd hebben, als student; of door alles waar we zo in investeren op onze job, als alumni, teniet gedaan wordt door de komende besparingen die u voorstelt.

Waar doen we het nog voor, als we op het einde van dit academiejaar geen job zullen vinden? Als we moeten budgetteren in onze interventies rond preventie? Wij maken ons zorgen … Niet enkel over onze job, maar OOK over de gezondheid van alle Vlamingen. Door jullie beleid komt deze gezondheid in gevaar.

Preventie was zeker een prioriteit voor de Vlaamse regering, volgens jullie actieplan. Van die prioriteit is nu echter weinig te zien. Daarom deze brief, om er even aan te herinneren dat preventie niet zomaar iets is waarop je honderdduizenden euro’s kan besparen, maar waarop net zou moeten ingezet worden om ieder mens een gezonde toekomst te garanderen. Verder is het zo dat preventie inderdaad centen kost op korte termijn, maar zoveel besparingen en vooral gezondheidswinst oplevert op lange termijn.

Preventie is van (levens)belang, ook om de ongelijkheid in de samenleving te verbeteren. Primaire preventie is noodzakelijk, maar kan onmogelijk waargemaakt worden zonder budget. De laatste gezondheidsenquête uit 2018 toont aan dat we met zijn allen nog te veel zitten (zo’n 6 uur per dag) en veel te weinig bewegen in onze vrije tijd. De prevalentie van overgewicht en obesitas bij volwassenen nam de laatste twee decennia alleen maar toe en er zijn nog steeds sociale ongelijkheden bij tabaksgebruik.

Wist u dat van de mensen die recentelijk meerdere sekspartners gehad hebben, slechts 43,5% een condoom gebruikte? (bron: sciensano), ongeveer 30% van de Belgen ouder dan 15 slaapproblemen heeft en ga zo maar door … Dit zijn stuk voor stuk zorgwekkende cijfers en preventie is zo belangrijk voor de sociale gelijkheid, onze economie en het welzijn van de bevolking.

En toch zoveel besparingen? Het preventiedecreet van 2003 zag er hoopvol uit, enkele jaren terug werden er veranderingen doorgevoerd en sindsdien staan we stil. Geen prioriteit meer en nu nog eens deze besparingen bovenop. Gezond leven is volgens ons een recht voor iedereen en net door de bevolking gezond te houden en niet enkel te genezen kan dit bereikt worden. Dit door onder andere initiatieven voor groene ruimtes, duurzaam voedsel, sociale gelijkheid, …

Preventie is zo belangrijk en kan op termijn zoveel meer besparingen opleveren dan curatie, maar daar wordt nu kennelijk niet aan gedacht. Korte termijn telt, maar helaas niet voor de persoon wiens kanker niet tijdig gevonden wordt door minder (kwalitatieve) screening; voor de personen die suïcidegedachten hebben, maar zo graag willen leven, die zo graag op lange termijn zouden willen denken … Dit kortetermijndenken kan nu misschien besparingen opleveren, maar wat zijn de gevolgen van het beleid binnen 10-20 jaar? Uit heel de besparingsplannen blijkt dus dat preventie nog steeds geen prioriteit is, terwijl preventie zo belangrijk is. Als u ons budget vergelijkt met dat van de buurlanden, dan zou u zien dat we als ‘vooruitstrevend Westers land’ ver achterop hinken wat betreft preventie.

En oké, u krabbelde terug en net werd bekend gemaakt dat op preventie van mentale gezondheid toch niet bespaard zal worden. Daar zijn wij uiteraard heel blij mee, want mentale gezondheid is zeer belangrijk, maar wij willen het signaal geven dat ook besparen op preventie van gezondheid op andere vlakken niet oké is.

Dit jaar zijn er ongeveer 80 studenten ingeschreven in het masterjaar (om nog maar te zwijgen van de studenten in het schakeljaar en de vele alumni die onze opleiding telt). Die sterke groei van de opleiding is al enkele jaren bezig, net omdat jonge gezondheidswerkers inzien dat preventie en gezondheidsbevordering de toekomst is!

80 mensen uit een verscheidenheid van zorgberoepen die zich allemaal multidisciplinair willen inzetten voor een gezonde bevolking. 80 jonge mensen die bang zijn voor de toekomst van de bevolking, 80 jonge mensen die wetenschappelijk onderbouwde kennis hebben om de bevolking gezonder te maken. 80 jonge mensen die een verschil kunnen maken, maar dat is geen prioriteit voor u, helaas.

Kortom, beste mijnheer de minister, Wouter Beke, deze 80 jonge mensen, maar ook vele alumni, hopen op een kans om de gezondheid van U en zoveel mogelijk Vlamingen te bevorderen. Een kans die ons hopelijk niet ontnomen wordt door budgettaire belemmeringen en kortetermijndenken.

Ondergetekend:

Charlotte Volckaert,

Emma Devos,

Kjani Verbeke,

Lies Vandenbussche,

Elena Colman,

Aurelie Franceus,

Ellen Van Driessche,

Celine Ponnet,

Ine Schepens,

Ira Wolters,

Lisa Vandenbroucke,

Ellen Geens,

Marie Vanderbeke,

Febe Totté,

Aïsha Vandenbroucke,

Thaneesha Bourgois,

Sofie Sevenants,

Shirley Somers,

Julie Vertommen,

Charlotte De Spiegeleer,

Hella Beerten,

Marlies Poppe,

Pauline Devos,

Jana Sleeckx,

Laure D’Aes,

Ayman Abou,

Claire Dequinnemaere,

Sien Van Overloop,

Louise Gousseau,

Feija Buysse,

Ellen Benoit,

Buyse Kaatje,

Marieke Nyssen,

Olivia Himpe,

Femke Meyvaert,

Evelien Cooremans,

Luna Defer,

Heleen Boone,

Silke Pauwels,

Charlotte Castermans,

Amber Shen,

Silke Fiers,

Charlotte Devreese,

Chelsea Vinckier,

Ilka Jacobs,

Aysa Declerck,

Ben Stassijns,

Rani Van den Bossche,

Dana Marivoet,

Rani Peeters,

Lisa Slock,

Jelke Keereman,

Chloé Deléhouzée,

Hannah Verlooy,

Jonie Verstraeten,

Marieke De Clercq,

Sarah Bruinaars,

Marie Crabbé,

Alice Vandeputte,

Kaat Vereeck,

Laurien De Pauw,

Julie Delobelle,

Alicia De Bie,

Marlies Van Reybrouck,

Ellen Coomans,

Hanne Van Vlierberghe,

Laurence Faveere ,

Talitha Van Vooren,

Billie Vinck,

Ellen Tanghe,

Ilona Gabaret,

Annelies Thienpondt,

Celien Byttebier,

Louise Mattheeuws,

Charlotte Meersseman,

Michelle Bevernage,

Eline Baete,

Isabel Symens,

Marjolein Tratsaert,

Saar Alleman,

Iris Willems,

Maura Van Haute,

Vincent Van Goethem,

Tom van Ransbeeck

 

Foto: Stijn Kuylen, Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!