Bron: PxHere
Opinie - Jongsocialisten

Minister De Block, zorg er voor dat niemand ooit nog een rood lintje moet dragen

Elke dag worden gemiddeld 2,4 mensen geconfronteerd met het feit dat ze HIV-positief zijn. Hoewel die boodschap een verschrikkelijke moet zijn, is het alleszins wel positief dat men überhaupt weet heeft van de besmetting. Dit is helaas niet altijd het geval. Van de in totaal net geen 20.000 HIV-positieven in Vlaanderen, weten ongeveer 2.000 mensen niet dat ze een HIV-besmetting hebben opgelopen. Dat is gevaarlijk veel. Niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook voor die van je seksuele partners.

zaterdag 30 november 2019 01:32
Spread the love

Indien je twijfelt onderga je dus best een test, wat relatief simpel is. Dat kan bij de huisarts, gynaecoloog, maar ook in gespecialiseerde centra in Brussel en Antwerpen. Binnen een week is de uitslag gekend en wordt, indien een positief resultaat, de behandeling opgestart. Het belang van die behandeling is cruciaal, na zes maanden bereikt 97% van de patiënten een gecontroleerde virale lading, wat wil zeggen dat de besmetting niet meer kan worden overdragen.

Het moet dan ook een streven zijn om deze testen zo laagdrempelig mogelijk te maken. Ook Sensoa brengt die boodschap. Toch bestaan er nog drempels die mensen kunnen weerhouden zich te laten testen. Zo betaal je vandaag voor een test €41, waaronder de test zelf (€15), het bezoek (€20) en het remgeld (€6). Daar wordt €32,50 van terugbetaald, maar die initiële €41 is voor mensen in een precaire, financiële positie vaak meer dan ze kunnen missen. Een feit is dat vandaag 1 op de 8 mensen met een laag inkomen een doktersbezoek uitstelt om financiële redenen. In het specifieke geval van HIV vormt dit een groot risico. Wanneer we dan nog eens weten dat mensen met een laag inkomen gemiddeld meer getroffen worden door gezondheidsproblemen, kunnen we niet anders dan ook voor deze groep de kans op behandeling en het vermijden van verspreiding zo groot mogelijk te maken.

Ons standpunt is dat doktersbezoeken in principe altijd gratis zouden moeten zijn. Of het nu over een HIV-test gaat of over een bronchitis, iedereen zou altijd bij de dokter terecht moeten kunnen, ongeacht de financiële situatie.
Wij als Jongsocialisten stellen daarom op deze Wereldaidsdag voor om het financiële plaatje van deze test om te draaien. In plaats van zelf €41 voor te schieten, die je mogelijks niet kunt missen, willen wij dat je slechts €8,50 betaalt. Laat de dokters en het ziekenfonds deze betaling regelen in plaats van dat deze drempel bij de patiënten wordt gelegd.

Minister De Block, doe vandaag meer dan dat rode lintje te dragen. Maak HIV-testen vandaag laagdrempeliger en kijk morgen om ook het consulteren van de huisarts kostenvrij te maken. Benut deze dag om écht een verschil te maken en zorg ervoor dat in de toekomst niemand nog een rood lintje hoeft te dragen.

 

Jaro Verberck is voorzitter Jongsocialisten

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!