Interview -

Koerierscollectief Gent: “We willen vooral dat Deliveroo onze actie voelt”

donderdag 13 juni 2019 17:06
Spread the love

Deliveroo-koeriers uit het Gentse leggen zaterdagavond het werk neer uit protest tegen de verlaging van de vergoeding per levering. Sinds augustus vorig jaar zijn de vergoedingen per levering systematisch omlaag gegaan waardoor ze nu gemiddeld 11 euro netto per uur verdienen in plaats 15 euro. De koeriers zijn misnoegd en vragen dat de vergoedingen terug opgetrokken worden naar het niveau van voor augustus. De actie van het collectief wordt ondersteund door de christelijke en socialistische transportvakbonden. We polsten bij Jan Michels van het koerierscollectief Gent voor een reactie.

Bij de Gentse Deliveroo-koeriers rommelt het al even. Alles heeft te maken met de vergoeding die de koeriers ontvangen per levering. Volgens Jan Michels van het Gents Koerierscollecties is de vergoeding sinds augustus stelselmatig afgenomen, in mei dook die helemaal onder de symbolische drempel van vier euro per levering, en dat was de druppel die de emmer deed overlopen.

Koeriers misnoegd

Jan Michels: “Het minimumbedrag dat je krijgt per levering was voor augustus 4,80 à 4,90 euro naargelang hoe ver je moest rijden. En dat is gedaald naar gemiddeld 3,75 euro. Dat is een enorm verschil. Waar ik voordien gemiddeld 15 euro per uur verdiende, is het gemiddelde nu tussen de 10 en de 12 euro per uur. De vergoeding is eigenlijk sinds vorig jaar geleidelijk gedaald met ongeveer 35 procent en dat via een ingewikkeld algoritme waar we totaal geen zicht op hebben.”

“Meer en meer koeriers zijn misnoegd. Dat merken we bij het uitdelen van pamfletten. We krijgen positieve reacties en koeriers willen zich ook aansluiten bij het collectief om actie te ondernemen. Uiteindelijk hebben we besloten om de komende zaterdag 15 juni tussen 19u en 20u een korte stakingsactie te houden om de avondbestellingen in de war te gooien.”

Staking op een drukke avond

“Zaterdagavond is altijd een drukke dag voor leveringen en het is ook midden in de examenperiode waardoor er minder studentenkoeriers zijn. Dat maakt de actie effectiever. Er hebben al een vijftiental koeriers aangegeven dat ze zullen meedoen aan de staking.”

“Koeriers kunnen tijdens de staking offline gaan, bestellingen weigeren of mee piket staan aan de McDonald’s van de Korenmarkt. Daar zullen we de andere koeriers proberen overtuigen om ook deel te nemen aan de actie. Daarna hangt het ervan af of we terug online gaan of de actie verder zetten. De leveringen die avond zullen sowieso helemaal in het honderd lopen en Deliveroo zal haar belofte van levering binnen het half uur niet kunnen waarmaken.”

Genegeerd door Deliveroo

“Het is geen plotse actie, we hebben al in naam van het collectief een mail gestuurd en gebeld naar Deliveroo over onze eisen. Maar we worden genegeerd. Enkele weken geleden zijn we samen met de vakbonden naar het hoofdkantoor van Deliveroo geweest in Brussel. Maar ze wilden ons niet ontvangen. Ook individuele koeriers hebben het probleem geprobeerd aan te kaarten maar worden afgescheept. Hun mails worden ofwel niet beantwoord of ze krijgen een link naar de online pagina met een overzicht van de vergoedingen.”

Probleem van fastfoodbestellingen

“Aan de andere kant heeft Deliveroo wel enkele weken geleden haar mensen aan de McDonald’s vestigingen gezet in verschillende steden om zogenaamd naar de grieven van de koeriers te luisteren, maar er wordt niet echt iets mee gedaan. Deliveroo deed dit alleen omdat ze met een probleem zitten. Alsmaar meer koeriers weigeren bestellingen bij fastfood-ketens als McDonald’s, omdat de wachttijden er oplopen tot tien minuten en meer, waardoor je als koerier minder bestellingen per uur kan doen. En voor die wachttijd word je niet betaald.”

Vergoeding voor wachttijd

“Daarom vragen we een minimum gegarandeerde verloning van 12 euro per uur. Op die manier kan je beschermd worden tegen wachttijden en onvoorziene omstandigheden. Normaal gezien doe ik gemiddeld 2,5 leveringen per uur, maar bij lange wachttijden kan je bijvoorbeeld nog maar 1 levering per uur doen. Dan verdien je gemiddeld 4,30 euro.”

“Een andere eis is dat de vergoedingen per rit, terug omhoog gaat naar het niveau van voor augustus. In Gent en Leuven zijn de vergoedingen het laagst. Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat het studentensteden zijn en Deliveroo er meer koeriers heeft. Het maakt hen niet uit als er een paar afhaken. In Brussel zijn de vergoedingen iets hoger. Daar zitten ze met andere problemen. Bijvoorbeeld dat de zones heel uitgebreid zijn waardoor je minder leveringen per uur kan doen.”

Wie niet luisteren wil

We willen vooral dat Deliveroo onze actie voelt, omdat ze niet naar ons wil luisteren. Mensen denken vaak dat een Deliveroo-koerier het doet om een extraatje bij te verdienen, maar dat klopt niet altijd. Voor veel mensen is Deliveroo een belangrijke bron van inkomsten. En als de vergoedingen zomaar dalen, heeft het een enorme impact. Als er geen reactie komt van Deliveroo, plannen we in de toekomst meer acties”, besluit Jan Michels.

 

Meer info: https://www.facebook.com/collectif.coursiers/

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!