Oproep aan VRT en RTBF om Eurovisiesongfestival niet uit te zenden: ‘Zero points to Apartheid’
Nieuws, Wereld, Samenleving, Politiek, België -

Oproep aan VRT en RTBF om Eurovisiesongfestival niet uit te zenden: ‘Zero points to Apartheid’

Activisten doen een beroep op de morele plicht van de publieke omroepen, VRT en RTBF, om het Eurovisiesongfestival dit jaar te boycotten door het niet uit te zenden. In de nacht van maandag 29 april hebben ze daarom in heel Brussel, Antwerpen en Gent affiches opgehangen om deze boodschap te verspreiden.

dinsdag 30 april 2019 22:04
Spread the love
Het statement van de activisten kan je hieronder vinden:

Brussel, Gent en Antwerpen ontwaken met een oproep voor culturele boycot van het Eurovisiesongfestival. Het Eurovisiesongfestival is een vaste afspraak voor iedereen die houdt van muziek, entertainment of gewoonweg een plezante avond met vrienden. Dit jaar is dat anders.

Sinds de overwinning van de Israëlische Netta in 2018, is Israël verder gegaan met het structureel schenden van internationaal recht. Terwijl artiesten oefenen voor een week roem, blijft het Israëlische leger de Palestijnse betogers in de Gazastrook aanvallen tijdens hun vreedzaam protest. 250 mensen lieten het leven, meer dan 20.000 geraakten op gruwelijke wijze gewond. Terwijl liedjes geschreven werden, ging Israël door met de annexatie en kolonisatie van de Palestijnse gebieden, zoals het al 70 jaar lang doet. Israël veranderde niets aan het feit dat Palestijnen er niet dezelfde rechten hebben als Joodse inwoners.

Het Eurovisiesongfestival en de bijhorende propagandashow zal nochtans alles inzetten om te doen uitschijnen dat Israël een normaal land is dat de Eurovisiesongwaarden van samenhorigheid en tolerantie hoog in het vaandel draagt.

In juni 2018 riepen Palestijnse maatschappelijke organisaties op tot een boycot van het Songfestival op Israëlische bodem. Zij stellen dat het evenement door het Israëlische regime wordt misbruikt voor het normaliseren van de Israëlische apartheid en het witwassen van Israëls misdaden tegen de Palestijnen. Organisatoren en deelnemers laten zich gebruiken voor de ‘Brand Israel’-campagne, bedoeld om het ‘merk’ Israël een acceptabel en cultuurminnend gezicht te geven, luidt het Palestijnse verwijt.

De boycot-oproep komt uit het hart van de Palestijnse samenleving.

Ruim 140 internationale artiesten publiceerden een solidariteitsverklaring en oproep tot boycot. Een groep van 60 Belgische artiesten sloot zich daarbij aan. Brian Eno en Roger Waters publiceerden hun eigen, uitstekend onderbouwde oproepen.

Ook binnen de internationale LGBTQIA-gemeenschap bestaat brede steun voor de Palestijnse boycot-oproep, waarbij zich meer dan honderd organisaties (waaronder drie uit België) aansloten. In talloze landen kwamen initiatieven van de grond, gericht op de nationale deelnemers en tv-zenders. In IJsland werd een oproep tot boycot bijna 20 duizend maal getekend, oftewel door zo’n zes procent van de inwoners.

Na petities en straatacties, besloten enkele activisten over te gaan tot verdere actie. Inderdaad, de publieke zenders programmeren deze uitzending ondanks wat het symboliseert: ontkenning, normalisering en steun voor het beleid van Israël d.w.z., kolonisatie, bombardementen, bezetting en apartheid.

De activisten eisen de boycot van Israël en het Eurovisiesongfestival 2019, omdat de RTBF en de VRT met de uitzending van deze show de boodschap afgeven: “Je kunt doorgaan met het schenden van het internationaal recht, met het bombarderen van Gaza, voor ons maakt het niet uit.” Voor de kijker maakt het wel uit. Kunnen we op een normale manier naar dit muziekfeest kijken?

#boycottEurovision2019 #zeropointstoApartheid

take down
the paywall
steun ons nu!