Bron: Rode Kruis Vlaanderen
Afrika, Milieu, Samenleving -

Cycloon Idai: met cholera dreigt nieuwe ramp voor overlevenden

De regering van Mozambique doet wat ze kan om behandelingscentra voor cholera op te richten in de zwaar getroffen stad Beira, maar heeft dringend meer middelen nodig van de internationale gemeenschap. Van de benodigde 281 miljoen dollar is nog maar 17 procent gevonden.

maandag 8 april 2019 10:00
Spread the love

De dreiging van een epidemie is groot. De eerste dode is al bevestigd en al meer dan duizend mensen zijn besmet. De overheid is begonnen met de orale vaccinatie van 900.000 mensen. Maar de volledige schaal van de verwoesting is nog steeds niet duidelijk. Duizenden mensen zijn nog geïsoleerd in afgelegen gebieden

Oxfam-medewerkers Ulrich Wagner leidde een verkenningsteam per boot naar Buzi, een van die moeilijk bereikbare regio’s. “Wat ik daar zag was schokkend”, zegt hij. “Het is de perfecte broeihaard van cholera. Toiletten zijn vernield en stromen over. We moeten aannemen dat alle waterbronnen besmet zijn, maar de mensen kunnen niet anders dan ze gebruiken.”

Meer middelen

De Verenigde Naties hebben een noodoproep gelanceerd voor 281 miljoen dollar om de getroffen landen Mozambique, Malawi en Zimbabwe te helpen. “Tot nog toe heeft de internationale gemeenschap snel geageerd met goederen en militair materieel om te helpen bij de reddingsoperaties”, zegt Dorothy Sang van Oxfam. “Maar van de noodoproep van de VN is nog maar aan 17 procent voldaan – ongelooflijk laag voor wat de VN omschreven hebben als een van de ergste weergerelateerde rampen in de Afrika ooit.”

Makkelijk te voorkomen

“We hebben snel meer hulpgoederen nodig, met name schoon water, en er is behoefte aan sanitaire voorzieningen”, zegt ze. “Overheden en donoren moeten niet alleen voorrang geven aan het materiaal maar ook aan de mensen die nodig zijn om de gezondheidscampagnes te verbeteren in het hart van de getroffen gemeenschappen.”

De echte tragedie is dat cholera makkelijk te voorkomen en eenvoudig te behandelen is, zegt Sang. “Maar als de ziekte zich kan nestelen, kan het snel uit de hand lopen en wordt de impact veel groter, zowel op het aantal levens als op de middelen die nodig zijn om de epidemie te stoppen.”

Informatie

De uitdaging is enorm en moet gepaard gaan met een informatiecampagne, zegt Oxfam. De organisatie leidt daarom lokale mensen op om de bevolking te informeren over de ziekte en wat te doen als familie of vrienden symptomen vertonen.

Maar het moet sneller en op grotere schaal, zegt Oxfam. Het aantal medewerkers moet snel groeien van de huidige 64 naar meer dan 1.000 om een epidemie in te dijken. Daarnaast moet er zuiver drinkwater aangevoerd worden en moeten latrines worden gebouwd.

take down
the paywall
steun ons nu!