Orkaan Michael. Bron: NASA Earth Observatory
Nieuws, Wereld, Economie, Milieu -

Prijskaartje extreem weer: 160 miljard dollar in 2018

Natuurrampen hebben in het voorbije jaar voor 160 miljard dollar (140 miljoen euro) aan schade veroorzaakt. Dat blijkt uit cijfers van verzekeringsreus Munich Re.

vrijdag 11 januari 2019 23:07
Spread the love

Over de hele wereld betaalden verzekeringsmaatschappijen vorig jaar samen 80 miljard dollar aan schadeclaims ten gevolge van natuurrampen. Dat is weliswaar minder dan de 140 miljard van het absolute recordjaar 2017, maar nog steeds ruim het dubbele van het gemiddelde in de voorbije decennia.

Herverzekeraar Munich Re telde vorig jaar 29 natuurrampen die voor meer dan een miljard schade veroorzaakten. Tropische stormen waren samen goed voor 57 miljard dollar aan schade, met name de orkanen Michael en Florence in de VS en tyfoons Jebi en Mangkhut in Azië.

Europa en de VS

Europa kreunde dan weer onder een ernstige aanhoudende droogte met bosbranden en landbouwschade tot gevolg. De totale schade daarvan komt op zo’n 3,9 miljard dollar. En maar een fractie daarvan – 280 miljoen – werd gedekt door de verzekering, omdat Europese boeren zich doorgaans niet verzekeren tegen droogte.

De duurste natuurrampen gebeurden in de VS: de Camp-bosbrand in Californië alleen al veroorzaakte voor 16,5 miljard dollar aan schade, waarvan er 12,5 miljard verzekerd was. En orkaan Michael was goed voor 16 miljard schade, waarvan 10 miljard gedekt door de verzekering. 

“Uit onze cijfers blijkt dat de bosbranden in Californië dramatisch zijn toegenomen in de voorbije jaren”, zegt Ernst Rauch, hoofd Klimaat en Geowetenschappen bij Munich Re. “Tegelijk zagen we een significante toename van droge, hete zomers, een belangrijke factor bij bosbranden. Veel wetenschappers zien de link tussen die ontwikkeling en de oprukkende klimaatverandering. De schade wordt nog erger door andere ontwikkelingen, zoals groeiende nederzettingen vlakbij wouden.”

Zenuwachtig

De toenemende schade maakt de verzekeringssector zenuwachtig. “2018 telde verschillende grote natuurrampen met veel verzekerde schade”, zegt Torsten Jeworrek, bestuurder bij Munich Re. “Onder meer de ongewone combinatie van tropische cyclonen in zowel de VS als Japan, terwijl herfstbranden delen van Californië vernielden. Dergelijke enorme bosbranden komen steeds vaker voor als gevolg van de klimaatverandering. Er is dringend actie nodig wat betreft de bouwvoorschriften en ruimtelijke ordening om de verliezen te beperken.”

Volgens Jeworrek moeten verzekeraars zich beter voorbereiden. “Gezien de hogere frequentie van buitengewone rampen en de mogelijke verbanden ertussen, moeten verzekeraars onderzoeken of de gebeurtenissen van 2018 al te voorspellen waren in hun modellen en of ze hun risicobeheer niet moeten aanpassen.”

take down
the paywall
steun ons nu!