Het doven van straatverlichting tijdens de Nacht van de Duisternis maakt sterren beter zichtbaar. Foto: Robin De Koninck
Milieu, België -

Beleef de donkerste nacht van het jaar

Meer dan 140 steden en gemeenten doven 20 oktober 2018 hun verlichting voor de Nacht van de Duisternis. Hiermee zetten ze de impact van lichtvervuiling in de kijker. De organisatoren van deze donkere nacht - Bond Beter Leefmilieu, Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder (VVS) - roepen lokale besturen op over te stappen op sensorgestuurde straatverlichting. Zo kunnen ze het hele jaar door tot 80 procent energie besparen.

vrijdag 19 oktober 2018 17:19
Spread the love

Voor de Nacht van de Duisternis doven de deelnemende steden en gemeenten op zijn minst een deel van hun verlichting op straat, op pleinen of bij monumenten. Op verschillende locaties in Vlaanderen vinden er extra activiteiten plaats. “Sterrenkijken en nachtelijke natuurwandelingen blijven topactiviteiten. Maar op de agenda staan ook vertelmomenten, dans, poëzie, het terug in de natuur zetten van nachtdieren of het spotten van nachtvlinders”, vertelt Friedel Pas van de vzw Preventie Lichthinder.

LED met sensor

Te veel nachtelijk licht heeft negatieve gevolgen voor mens en dier. Daarom roepen de organisatoren lokale besturen op om zo weinig mogelijk te verlichten. “De combinatie van LED-verlichting met sensoren biedt de beste oplossing. LED-verlichting kan je heel makkelijke dimmen, afzetten en aanzetten. Zo springt het licht enkel aan wanneer er effectief menselijke activiteit is. Geen of erg weinig verlichting als er niets in de straat gebeurt, zacht licht voor voetgangers en fietsers, meer licht voor auto’s. Een extra voordeel is dat sensorgestuurde verlichting de sociale controle verhoogt. Doordat de verlichting aan springt, weet iedereen meteen dat er iets aan het gebeuren is in de straat”, besluit Friedel Pas. 

Praktijkvoorbeeld

De gemeente Waver geeft in België het goede voorbeeld. In een eerste fase deden zij wat veel lokale besturen doen: het vervangen van klassieke verlichting door LED-verlichting. Dit leverde een beperkte energiebesparing op van 10 procent. Dat is ruim onvoldoende om de klimaatdoelstellingen te halen. Daarna ging de gemeente nog een stap verder: ze plaatse sensoren. Zo bespaarde ze nog eens 70 procent extra. 

“Dat cijfer toont meteen ook aan dat het overgrote deel van de nacht de verlichting momenteel voor niets brandt en dus pure verspilling is. Het blauw-witte licht van LED veroorzaakt ook veel problemen voor mens en dier. Denk maar aan slapeloosheid en stress of bepaalde nachtdieren vermijden dit licht waardoor hun leefgebied verkleint. Dus hoe minder dit licht brandt, hoe beter voor de gezondheid van mens en dier”, gaat Friedel Pas verder. 

Snel terugverdiend

Sensoren vragen een investering van zo’n 800 euro per stuk. In Waver bleek die al na vier jaar terugverdiend te zijn. Die kostprijs zal nog sterk dalen wanneer er meer vraag naar is.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!