Bron: Zicht op Cultuur - Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw
Aankondiging, Samenleving, België - Zicht op Cultuur - Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw

Cinema Tournee, kijken met je oren!

Van 8 tot en met 13 oktober toert Zicht op Cultuur- Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw door Vlaanderen met ‘Cinema Tournee: kijken met de oren’. Met deze campagne wil de organisatie zoveel mogelijk blinde en slechtziende mensen ter plaatse bereiken en laten kennismaken met een toegankelijke filmbeleving. In een bus die wordt omgetoverd tot cinemazaal, nodigt ze hen uit om een film te beleven met hun oren. Ook wie ziet kan er zijn zintuiglijke grenzen verleggen en ambassadeur worden voor zijn minder goed ziende medemens. Bekend

donderdag 4 oktober 2018 00:18
Spread the love

Kijken met je oren, hoezo?

Audiodescriptie  of audiobeschrijving maakt filmbeleving voor wie niet of minder goed ziet mogelijk. Het is een techniek waarbij een vertelstem tussen de dialogen en geluiden zegt wat er op het scherm te zien is, zodat wie niet ziet het verhaal autonoom kan volgen. Audiodescriptie kan in de film zelf worden opgenomen en dan horen alle filmkijkers de ‘open audiodescriptie’. Voor films in de bioscoop bijvoorbeeld kan de audiodescriptie op voorhand via een app op de smartphone worden opgeladen. In de bioscoop wordt deze via één oortje beluisterd, en de film zelf via het andere oor.  

De achterstand op heel wat Europese landen waar audiodescriptie al jaren regel is, neemt langzaam maar zeker af. Het aanbod van audiodescriptie bij film kreeg in 2016 in Vlaanderen een boost dankzij een nieuwe clausule in de reglementering van het VAF (Vlaams Audiovisueel Fonds). Filmproducenten die subsidies ontvangen van de overheid voor Vlaamse speelfilms, verbinden zich er immers toe dat hun productie kan bekeken worden met audiodescriptie.

Inclusie

De meerwaarde van audiodescriptie voor blinde en slechtziende kijkers is enorm: eenmaal geproefd, voor altijd gesmaakt. Audiodescriptie opent niet alleen deuren voor (film)cultuurparticipatie en ontspanning, maar het biedt enorme kansen voor sociale contacten. 

“Ik vind een bioscoopavondje heerlijk en ik kies voor films met audiodescriptie.  Ik hoef mijn gezelschap niet voortdurend te storen met “Wat gebeurt er?”, ik hinder de andere kijkers niet door voortdurend gefluister en vooral: ik kan na de voorstelling samen met vrienden met een glas of op een etentje napraten over de film. Dat gevoel van erbij horen doet me deugd”, zegt Ria Decoopman, blinde woordvoerder van ZOC-SBPV vzw.”

 

Waar? De cinemabus komt op:

  • 8 oktober in Brugge (Het Zand)
  • 9 oktober in Brussel (Sint-Katelijneplein)   
  • 10 oktober in Gent (Korenmarkt)
  • 11 oktober in Leuven (Martelarenplein)
  • 12 oktober in Hasselt (Kolonel Dusartplein)
  • 13 oktober in Antwerpen (Groenplaats)

Telkens van 11u tot 17 u, met een langspeelfilm om 14.00 u.

 

Cinema Tournee is een innovatief project van Zicht op Cultuur-Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen, met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds en de voornoemde steden.

take down
the paywall
steun ons nu!