Protesten tegen juridische hervormingen in 2017
Nieuws, Europa, Politiek -

Hoe België op verzoek van de Poolse regering een mensenrechtenactiviste deporteerde

Waarom werkte België mee aan de deportatie van een politieke activiste uit Polen?

vrijdag 17 augustus 2018 12:39
Spread the love

De naam Lyudmyla Kozlovska doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar in Polen is ze samen met haar Poolse echtgenoot één van de belangrijkste opponenten van de regeringspartij PiS. Zelf is ze voorzitster van de Open Dialog Foundation, een ngo die zich inzet voor mensenrechten en democratie in post-Sovjet landen.

Open Dialog Foundation is één van die vele ngo’s die sinds 2017 steeds meer onder vuur kwam te liggen door de Poolse regering. De voornaamste reden daarvan is de steun die verschillende niet-gouvernementele organisaties boden aan de protesten tegen de juridische hervormingen van de regering die de scheiding tussen rechterlijke en uitvoerende macht op de helling zetten. Ondanks het stevige protest werd een deel van de hervormingen doorgevoerd: de Poolse regering heeft vooral een stevige greep gekregen op de lagere rechtbanken.

In navolging van de protesten zijn regeringsgezinde media een massale laster- en smeercampagne begonnen tegen ngo’s die de protesten ondersteunden. Activisten werden afgeschilderd als buitenlandse agenten in dienst van Soros, de ‘Brusselse elites’ of Moskou. Open Dialog Foundation kwam daarbij meermaals expliciet onder vuur te liggen. Zo probeerde de regering onder meer om het huidige bestuur van de ngo te vervangen door een eigen voorgedragen bestuur en werden agressieve fiscale controles uitgevoerd in een poging de organisatie te discrediteren.

De deportatie van Kozlovska uit de EU afgelopen woensdag is de meest recente poging van de Poolse regering om de ngo het leven zuur te maken. Kozlovska werd zonder verwittiging op het Schengen Informatie Systeem (SIS) geplaatst, waardoor ze binnen de hele Europese Unie geseind stond. Het is iets wat doorgaans is weggelegd voor de zwaarste criminelen.

Toen Kozlovska maandag in Brussel toekwam, werd ze aangehouden door de Belgische grenspolitie en gedeporteerd naar Kiev. Kozlovska, die nog steeds de Oekraïense nationaliteit heeft maar getrouwd is met een Poolse man, kan voorlopig de EU niet meer binnen. In een mededeling op haar sociale media geeft Kozlovska aan dat de Belgische grenspolitie formeel niks kon doen aan de deportatie en dat ze correct behandeld werd.

Toch zijn er vraagtekens te plaatsen bij de deportatie. Dat Belgische politiediensten actief meewerken aan de verwijdering van een politieke opposant en dat er vanuit Belgische politieke hoek geen zucht te horen is, valt opmerkelijk te noemen. De reactie vanuit het Belgische Ministerie van Binnenlandse Zaken die werd opgetekend door Politico is dat evenzeer: wegens de zomerse onderbezetting op de diensten kon er geen commentaar geleverd worden.

take down
the paywall
steun ons nu!