Job kwijt omdat ze arbeidsrechten eist: het verhaal van Gloria

Opkomen voor mensenrechten is gevaarlijk en niet in het minst in Colombia. Daar neemt vakbondsactivist Gloria Perez het op voor de palmarbeiders die in onderaanneming werken. Ze is ontslagen en wordt bedreigd, maar ze zet onverminderd voort.

dinsdag 29 mei 2018 15:54
Spread the love

Gloria komt met de arbeidersorganisatie UGTTA op voor palmarbeiders die in onderaanneming werken. Ze krijgen geen waardig arbeidscontract, waardoor ze minder rechten dan hebben dan andere arbeiders. Ze werken in erbarmelijke omstandigheden voor een hongerloon waarmee ze geen waardig leven kunnen uitbouwen.

Toen in 1996 de grote palmbedrijven zich vestigden in de regio San José ontstonden er private veiligheidstroepen. Die gewapende criminele bendes staan aan de kant van de multinationals. Ze verdreven mensen van hun land, smoorden kritische stemmen en maakten vakbondswerk onmogelijk. Net als negen miljoen andere Colombianen, sloegen velen op de vlucht, sommigen werden vermoord. 10.000 arbeiders die aangesloten werden bij een vakbond lieten het leven.

Ook Gloria botst in tijden van afgenomen spanningen in Colombia op druk. Ondanks het vredesproces tussen regering en rebellen, blijven er spanningen. Zelf is ze ontslagen door het bedrijf Indopalma omdat ze vakbondsactivist is. Na haar ontslag kwam ze op een zwarte lijst terecht, waardoor ze in geen enkel bedrijf nog een job kan vinden.

Daar stopt het niet. Gloria en haar collega’s worden bedreigd. Op sociale media werd ze al meerdere keren belaagd. Op straat werd ze recent door een man op een motor tegengehouden en openlijk bedreigd.

Sommigen in haar gemeenschap schilderen haar af als iemand die bedrijven wil wegjagen, terwijl ze enkel wil dat de arbeids- en mensenrechten van de palmarbeiders toegepast worden.

Weerwerk

Gloria biedt niet alleen weerwerk tegen mensenrechtenschendingen op de palmplantages. Ze biedt ook weerwerk tegen de continue druk op haar activisme.

Maar ze staat er niet alleen voor. Ze neemt deel aan activiteiten van de Colombiaanse vakbondskoepel Fensuagro die mensenrechtenverdedigers zoals haar ondersteunt.  Een speciaal platform brengt activisten zoals Gloria samen om uit te wisselen over de uitdagingen van hun organisaties. Daarbij gaat het niet alleen over hoe de organisaties zich sterker kunnen maken en beter voor de rechten van arbeiders kunnen opkomen, maar ook over het geweld tegen vakbondsactivisten en de politieke druk op hun organisaties. Dankzij het platform kan Gloria ervaringen delen met activisten die hetzelfde meemaken.

Het is een van de vele manieren waarop het Colombiaanse middenveld probeert om te gaan met continue druk. Opkomen voor rechten in een maatschappij die overheerst wordt door onveiligheid en politieke onzekerheid blijft een uitdaging. Maar de drang naar een betere toekomst spoort aan tot weerwerk.


Laat een solidariteitsboodschap na voor Gloria Perez op weerwerkmoet.be

take down
the paywall
steun ons nu!