Die vaststellingen komen niet als verrassing voor ACV Politie, maar we zijn wel verbaasd over de conclusies die minister Jambon eruit trekt. Vooral de uitspraak dat de politie het grotendeels aan zichzelf te danken heeft dat ze onvoldoende personeel aantrekt, doet onze wenkbrauwen fronsen.
“Het klopt dat de doorlooptijd voor de selectieprocedure veel te lang is, en mogelijk kampt de politie met een imagoprobleem, maar minister Jambon moet wel eerlijk blijven”, reageert Joery Dehaes, secretaris van ACV Politie. “De schuld integraal bij de rekruteringsdienst leggen of wijten aan het rekruteringsbeleid, maar zwijgen over politieke beslissingen die nefast zijn voor de politieorganisatie, is niets anders dan een bewuste strategie om de waarheid te verdoezelen.”
Het merendeel van de premies en vergoedingen werd voor nieuwe personeelsleden geschrapt, de aspiranten werden tijdens hun opleiding in een lagere loonschaal geplaatst en tal van maatregelen in het kader van de optimalisatie werden op kap van het personeel doorgeduwd. Door blijvend te besparen op middelen en personeel zijn de diensten die te kampen hebben met leegloop niet meer te tellen. Personeelstekorten van 30 procent en meer zijn eerder regel dan uitzondering. “Die beslissingen hebben een veel grotere impact op het imago van de politie als werkgever, maar worden boven onze hoofden genomen. De vaststellingen van de audit kloppen dus wel, maar bij het trekken van de conclusies gaat minister Jambon volgens ons veel te kort door de bocht”, besluit Joery Dehaes.
Als politievakbond zijn we uiteraard te vinden voor verbeteringen aan de selectieprocedure, maar voldoende middelen en personeel blijven voor ons de belangrijkste strijdpunten. Deze audit moet dan ook de basis zijn voor een sterke wervingsdienst binnen politie. De knowhow en expertise is zeker aanwezig, nu nog de middelen en voldoende personeel.