Met de dood bedreigd omdat hij opkomt voor arbeidsrechten: het verhaal van Richard

Met de dood bedreigd omdat hij opkomt voor arbeidsrechten: het verhaal van Richard

Vakbondsactivist Richard Monterrosa neemt het in Colombia op voor de bananenarbeiders. Bedrijven zijn zo bang van verandering dat ze criminelen inhuren om hem het zwijgen op te leggen. 'Ik overleefde vorig jaar nog een moordaanslag'

maandag 7 mei 2018 12:05
Spread the love
Richard komt als leider van vakbond Sintracol op voor de arbeiders op de grote bananenplantages. Ze komen dagelijks in contact met gevaarlijke pesticiden en het loodzware werk eindigt vaak in breuken en open wonden. En dat voor een onleefbaar loon. Meestal kunnen ze hun medische behandeling niet betalen omdat ze te weinig geld en geen sociale bescherming hebben. Ze krijgen ook geen vervangingsinkomen en moeten noodgedwongen blijven werken: gebroken, ziek, versleten.

Richard is een doorn in het oog van de economische machthebbers. Net als andere mensenrechtenactivisten in Colombia krijgt hij te maken met de getrouwen van grote multinationals en grootgrondbezitters op het Colombiaanse platteland. In 2017 zijn er volgens lokale bronnen 115 mensenrechtenverdedigers vermoord vanwege hun activisme. In januari van 2018 stond de teller al op 21 doden. Richard dreigt ook in die moordstatistieken te eindigen.

Sinds 2013 is hij ontelbare keren bedreigd met telefoontjes, via brieven of sms’en en zelfs met wapens. Op 18 oktober 2017 kon de politie een moordaanslag op hem verijdelen. Sindsdien staat hij onder bescherming van de Colombiaanse staat. Bodyguards volgen hem op de voet, maar desondanks was hij in maart nogmaals slachtoffer van een moordaanslag. Telkens lekt uit waar hij naartoe gaat, ondanks dat maar een handvol mensen zijn dagplanning kunnen weten.

Weerwerk

Na de eerste aanslag deed Richard beroep op Belgische organisaties. Onder andere ABVV en FOS vroegen aan de Colombiaanse staat om de verantwoordelijkheid op te nemen en zijn veiligheid te garanderen. Daardoor staat hij nu onder extra toezicht.

Zijn vakbond Sintracol is bovendien lid van een Colombiaanse vakbondskoepel genaamd Fensuagro. Die eist dat de Colombiaanse staat alle vakbondsleiders voldoende beschermt, zodat in elk bedrijf arbeidsrechten en vakbondsvrijheid gerespecteerd kunnen worden. De koepel klaagt de problemen aan bij de Internationale Arbeidsorganisatie en de inter-Amerikaanse rechtbank voor mensenrechten. Ook via het vrijhandelsakkoord met de Europese Unie willen ze ruchtbaarheid geven aan de bedreigingen en vervolgingen door de bananenbedrijven.

Steun Richard: laat een boodschap voor hem achter op de website van FOS. 

take down
the paywall
steun ons nu!