HOE KRIJGEN WE EEN LINKSE STEM IN DE MEDIA?

HOE KRIJGEN WE EEN LINKSE STEM IN DE MEDIA?

maandag 23 april 2018 23:29
Spread the love
De media maken vandaag nieuws dat maatschappelijk gezien hooguit een voetnota waard is. De afgelopen dagen ging het over een dronken burgemeester die een ongeval veroorzaakte, een andere burgervader die de marathon in meer dan vier uur liep en een gelovige Jood die vrouwen geen hand geeft.

Zaken die er echt toe doen zoals de nakende pensioenhervorming en de beursgang van Belfius halen nauwelijks het nieuws. Logisch want onze kranten zijn verworden tot nieuwsmedia die moeten verkopen en schrijven wat mensen graag lezen. Achter de schrijfsels zit ook geen maatschappijvisie meer, journalisten die vandaag schrijven voor krant A worden ingeruild om morgen voor tijdschrift B te pennen of voor krant Z een artikel te plegen. Die journalisten schrijven ongeacht de krantentitel teksten met hun eigen visie.

Vroeger wisten we wat we lazen: Het Laatste nieuws was liberaal, De Volksgazet was rood, Het Volk vertolkte de christelijke arbeidersbeweging en De Standaard bespeelde het conservatief Katholiek Vlaams Nationalisme. Ík wil daarom niet zeggen dat het vroeger beter was, duidelijker was het zeker en vast.

Vandaag zitten een grote groep mensen met een wat kritische geest op hun honger want ook de vroeger zo geprezen onafhankelijke BRT is vervangen door een VRT die zelden een NVA-kopstuk kritisch zal bevragen.

Gelukkig is er een licht in de mediaduisternis. DEWERELDMORGEN slaagt erin om met zeer beperkte middelen en een mini personeelsbezetting kosteloos sociaalkritische journalistiek via het internet bij een ruim lezerspubliek te brengen, een lezersaantal waarvan heel wat kranten en tijdschriften alleen maar kunnen dromen.

Ik hoop dat sociale bewegingen, in de ruimste betekenis, de noodzaak van deze “krant” inzien. Deze organisaties bereiken meestal hun lezers via hun eigen  kanalen  ze staan er te weinig bij stil dat DEWERELDMORGEN garant staat voor een ruimere verspreiding van sociale ideeën. Vernoemde internetkrant is een gedegen wapen tegen extreemrechts.

take down
the paywall
steun ons nu!