Foto: Amnesty International Vlaanderen
Nieuws, Europa, Politiek -

Zwart verjaardagsfeest voor directeur Amnesty Turkije

Vandaag, donderdag 12 oktober, is het exact 100 dagen geleden dat Idil Eser, de directrice van Amnesty Turkije, samen met negen andere mensenrechtenverdedigers achter de tralies belandde. Op zaterdag 14 oktober is het ook haar verjaardag. Naar aanleiding van deze dubbele trieste verjaardag organiseert Amnesty International vandaag wereldwijd acties om hun vrijlating te eisen. In Brussel hebben deze ochtend ongeveer 100 somber uitgedoste Amnesty-activisten post gevat aan de Turkse ambassade met 100 zwarte cupcakes.

donderdag 12 oktober 2017 15:54
Spread the love

Op 5 juli 2017 werden Idil Eser en negen andere mensenrechtenverdedigers gearresteerd tijdens een doodgewone workshop in Istanboel. Acht van hen zitten nog steeds in de gevangenis, twee werden op borg vrijgelaten. Er loopt tegen alle tien een onderzoek in het kader van antiterreurwetgeving.

Oorspronkelijk werden de zogenaamde “Istanboel10” in beschuldiging gesteld van hulp aan terreurgroepen zonder er zelf lid van te zijn, maar eind vorige week diende de openbare aanklager een verzoek in om de aanklacht te verzwaren tot lidmaatschap van verschillende terreurorganisaties. Als de rechtbank de nieuwe aanklacht aanvaardt, dan riskeren de tien mensenrechtenverdedigers tot 15 jaar cel.Foto: Amnesty International Vlaanderen

In juni werd ook de voorzitter van Amnesty Turkije, Taner Kiliç, onterecht opgesloten. Hij zit nog steeds in de gevangenis. De openbare aanklager stelde vorige week voor om zijn zaak toe te voegen aan het dossier van de tien mensenrechtenverdedigers die in Istanboel werden gearresteerd.

Na drie maand onderzoek liggen nog steeds geen geloofwaardige bewijzen op tafel. De mensenrechtenverdedigers worden beschuldigd van medewerking aan terreurorganisaties die diametraal tegenovergestelde ideologieën hebben. Courante mensenrechtentaken worden in de aanklacht gelinkt aan terreur zoals bijvoorbeeld campagne voeren voor de vrijlating van hongerstakende leerkrachten of pleiten tegen de verkoop van traangas. Sommige aantijgingen tegen Idil Eser zijn gebaseerd op Amnesty-documenten die dateren van voor haar aanstelling bij de organisatie.Foto: Amnesty International Vlaanderen

“De terreuraanklacht tegen deze mensenrechtenverdedigers is absurd. Deze mensen pleegden geen misdrijf. Ze hebben zich ingezet voor de rechten van anderen en betalen daar nu een zware prijs voor. We vragen hun onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

Naar aanleiding van de verjaardag van Idil Eser en 100 dagen gevangenschap van de “Istanboel10”, mobiliseert Amnesty wereldwijd zijn activisten en sympathisanten. In Brussel voerden in zwart gehulde Amnesty-activisten deze voormiddag actie met zwarte cupcakes aan de Turkse ambassade. Amnesty overhandigde er bijna 17.000 handtekeningen die tot nu in België verzameld werden voor de vrijlating van Idil en de andere mensenrechtenverdedigers.

“Mijn collega Idil moet haar verjaardag noodgedwongen doorbrengen in een extreem zwaar beveiligde Turkse gevangenis. Over heel de wereld vieren we vandaag haar verjaardag. Helaas zonder Idil zelf. Maar we geven niet op tot we haar het mooiste cadeau kunnen schenken: haar vrijheid”, besluit Wies De Graeve.Foto: Amnesty International Vlaanderen

Na de poging tot staatsgreep in de zomer van 2016 nam de repressie in Turkije zienderogen toe. Sindsdien werden gerechtelijke onderzoeken gestart tegen ongeveer 150.000 mensen. Afgelopen jaar werden 180 redacties gesloten en naar schatting 2.500 journalisten en mediamedewerkers verloren hun job. Meer dan 140 journalisten zitten in de cel in afwachting van hun proces. Meer dan 3.800 niet-gouvernementele organisaties moesten de deuren sluiten.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!