VN: In Cambodja heerst “klimaat van angst en intimidatie”
Nieuws, Economie, Samenleving, Politiek -

VN: In Cambodja heerst “klimaat van angst en intimidatie”

Cambodja staat "aan de rand van de afgrond" volgens Rhona Smith, speciaal VN-rapporteur van het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten. In het Zuidoost-Aziatische land zou een "klimaat van angst en intimidatie" heersen, als gevolg van gewelddadige bedreigingen door de regering, de vervolging van oppositieleden en het verlammen van ngo's.

dinsdag 22 augustus 2017 12:53
Spread the love

Rhona Smith, speciaal VN-rapporteur van het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten, stelt dat in haar verslag over Cambodja, dat ze schreef na een tiendaagse missie door het land. Ze constateert dat de spanningen toenemen in de aanloop naar de verkiezingen in 2018. De regeringspartij Cambodia People Party (CPP) wordt blijkbaar zenuwachtig.

CPP-leider Hun Sen is al 32 jaar onafgebroken eerste minister. Hij zei in juni 2017 nog dat – indien nodig – hij 100 of 200 tegenstanders wil elimineren “om de vrede te bewaren”. Minister van Defensie Tea Banh verklaarde in mei dat hij “de tanden zou stukslaan” van iedereen die het verkiezingsresultaat in twijfel zou trekken. “Dit soort uitspraken zouden niet gedaan mogen worden door regeringsleden, zelfs niet privé,” zei VN-rapporteur Smith daarover.

De gemeenteraadsverkiezingen van 4 juni 2017 gaven de Cambodia National Rescue Party (CNRP) als enige echte oppositiepartij met 43 procent van de uitgebrachte stemmen een forse vooruitgang van bijna 14 procent. De CPP verloor 10 procent maar behield een zeer nipte meerderheid van 50,76 procent.

Dat is een slecht voorteken voor de CPP van Hun Sen die het land al decennia leidt en beheerst. Cambodjanen kijken daarom met groeiend ongemak uit naar de parlementsverkiezingen van 2018. Bij de vorige verkiezingen in 2013 won de CNRP onverwacht veel stemmen, ondanks intimidatie en manipulatie van de regerende CPP. Toen kwam het tot demonstraties waarbij vier doden vielen. De regering werd door delen van de bevolking van verkiezingsfraude beschuldigd.

Rhona Smith voegde eraan toe dat de regering steeds vaker nieuwe wetten maakt die “kritiek onmogelijk maken” en “het politieke debat belemmeren”. Oppositieleider Sam Rainsy leeft in ballingschap omdat hij werd veroordeeld voor laster jegens de eerste minister. Verschillende activisten, zoals de activiste Tep Vanny zijn achter de tralies beland. Die rechtszaken worden door waarnemers bestempeld als “politiek gemotiveerd”.

“Ik hoop dat Cambodia afstand neemt van de afgrond en werk maakt van vooruitgang. Veel mensen hebben hard gewerkt aan de vreedzame transitie van conflict en genocide naar democratie. Dat is wat de Cambodjanen verdienen,” verklaarde Rhona Smith.

Persvrijheid

“Zij is geen politieagent,” reageerde regeringswoordvoerder Phay Siphan in een mededeling op haar rapport. “Ze heeft het recht niet om tegen de premier te zeggen wat hij wel en niet mag. Zij is maar een simpele professor. We hebben haar niet nodig.”

Op 19 augustus 2017, amper een dag na de presentatie van het kritisch VN-rapport, dreigde Kong Vibol, hoofd van de belastingdienst, met een sluiting van de Engelstaige krant Cambodia Daily. Die krant is een zeldzame kritische stem en een van de weinige media die niet gecontroleerd worden door regeringsvriendelijk management. De Cambodia Daily bericht dagelijks over de vele obstakels die de regering opgewerpt om de oppositie, ngo’s en activisten te saboteren.

De krant zou 6,3 miljoen dollar aan belastingen niet betaald hebben. Op 4 september 2017 wordt de krant daarom gesloten als ze niet betaalt. Volgens de Cambodia Daily werden alle belastingen correct betaald en is deze belastingclaim verzonnen. “De regering heeft een datum geplakt op de executie van de persvrijheid,” zei Douglas Steele, algemeen directeur in zijn krant. “Wij blijven echter doorgaan tot ze de trekker overhaalt.” In een andere zaak wachten twee journalisten van de krant op een proces. Ze hadden kiezers na de gemeenteraardsverkiezingen gevraagd op wie ze gestemd hadden. Dat staat volgens justitie gelijk aan “aansporing tot geweld”.

Ngo’s

De afgelopen dagen stond een andere vorm van intimidatie in de kranten. Ook de ngo Agape International Missions werd bedreigd met sluiting. De ngo bestrijdt sekshandel en kwam in opspraak nadat ze had meegewerkt aan een reportage van de Amerikaanse zender CNN. Die toonde aan dat er in de hoofdstad Phnom Penh nog steeds minderjarigen in de prostitutie werken.

Premier Hun Sen voelde zich persoonlijk beledigd en wil de ngo weg. Hij beval de belastingdienst daarom een spoedonderzoek te starten. Sluiting werd vermeden toen Don Brewster, CEO van Agape International Missions zich publiek verontschuldigde. Hij ‘bekende’ dat de reportage verkeerdelijk had gezegd dat het om Cambodjaanse minderjarigen ging. Het waren ‘slechts’ Vietnamese kinderen. Die verklaring volstond voor de eerste minister om zijn banvloek op te heffen.

Het echte doel van dit dreigement was daarmee bereikt. Elke organisatie die door de CPP wordt beschouwd als een bedreiging, zal Hun Sen persoonlijk met zijn zwaard aanpakken. Hij heeft alle touwtjes in handen en voorlopig kan niemand daar iets aan veranderen. Zijn corrupte vriendjespolitiek geeft lekkers aan wie braaf is. Zo verzekert hij zich de steun van de elite. Wie stout is, krijgt een rechtszaak of een belastingcontrole. Of erger. Cambodja zal nog een tijdje aan de afgrond blijven wankelen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!