Barenboim tijdens een repetitie van het East-West Divan Orchestra in Sevilla, Spanje in 2005 (wikiMedia Commons)
Nieuws, Samenleving, Cultuur -

Daniel Barenboim: “Bezetting ontneemt Israël elke waardigheid”

Dirigent Daniel Barenboim verwittigt Israël dat het land elk gevoel voor “waardigheid en menselijkheid” verliest zolang het de gebieden blijft bezetten die voorbestemd zijn om een Palestijnse Staat te worden. Dat doet hij na een recent bezoek aan de bezette gebieden.

dinsdag 13 juni 2017 16:50
Spread the love

Daniel Barenboim is een van de meest beroemde en geëerde dirigenten ter wereld. Argentijn van geboorte is hij ook Israëlisch staatsburger. Volgens hem zijn de oproepen van Palestijnen voor een boycot van de Israëlische instellingen volledig begrijpelijk, gezien de toestand waarin ze moeten leven.

“De bezetting heeft elk gevoel uitgehold voor waardigheid, menselijkheid en moraliteit van mensen als ik (Joden), die 20 eeuwen werden vervolgd.” Hij deed deze uitspraak in de stad Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever, na een concert met een uitvoering van Peer Gynt van Edvard Grieg en de 40ste Symfonie van Mozart op zondag 11 juni ten bate van een stichting voor muziekopleiding van jonge Palestijnen.

Hij benadrukte dat hij de eeuwenlange vervolging van Joden niet wil vergelijken met de bezetting van Palestijns land, maar voegde er aan toe dat de bezetting iets is “in dezelfde aard”. Na de staande ovatie voor het concert verklaarde hij “Joods bloed stroomt door mijn aderen, mijn hart bloedt voor de Palestijnen”.

Barenboim wordt zeer geëerd in Palestina voor zijn medewerking aan de West-East Divan Orchestra dat Israëlische, Arabische en andere muzikanten samenbrengt, een initiaitief dat hij nog heeft opgericht met wijlen Palestijns filosoof Edward Said. Barenboim kreeg daarvoor het Palestijns burgerschap, een van de weinige Israëli die die eer krijgen. Barenboim heeft tevens ook de Spaanse en de Argentijnse nationaliteit.

Bron: Barenboim says occupation is eroding all sense of decency in Israel – Conductor criticizes Israeli policies after rare performance in West Bank 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!