Nieuws, Samenleving, België, Lokaal, Brussel -

‘Dag van de Bagagist’ op de Belgische luchthavens

Zo'n 30 ton, dat is hoeveel bagage bagagisten op een luchthaven dagelijks sleuren. Geen gemakkelijke job en daarom organiseert de Belgische TransportBond (BTB) de tweede editie van de “Dag van de Bagagist”. BTB dankt niet alleen de bagagisten, maar informeert ook de vertrekkende reizigers: zonder bagagist geen vliegreis.

maandag 8 mei 2017 16:25
Spread the love

“Reizigers denken maar al te vaak dat alles volledig machinaal gaat, maar hun valies komt allerminst rechtstreeks van de transportband aan de incheckbalie in hun vliegtuig. Want de bagagisten kruipen letterlijk in de vliegtuigen om te stapelen of uit te laden. Een bagagist sleurt tot 30 ton per dag”, vertelt Frank Moreels.

De eerste editie ging door op 6 mei vorig jaar, enkele maanden na de aanslagen op de luchthaven. Frank Moreels: “We wilden toen de bagageafhandelaars een hart onder de riem steken, want na de aanslagen werden zij vrijwel onmiddellijk met de vinger gewezen door sommige politici als zijnde geradicaliseerd. Hierbij vergat men dat zij op 22 maart, dag van de aanslagen, onmiddellijk uit de kelders kwamen waar de bagage wordt gesorteerd. Ze liepen de luchthaven af om gewonden en in paniek geslagen passagiers te begeleiden. Ze deden dat zonder aarzelen, niet wetende dat er nog een derde bom aanwezig was. Onder deze bagagisten raakten er ook 2 collega’s zwaar gewond bij de aanslagen.”

take down
the paywall
steun ons nu!