Zelfs een welvarend en succesvol wetenschapper als astrofysicus Neil DeGrasse Tyson ondervindt nog steeds structureel racisme in de VS (hq.nasa.gov)
Nieuws, Economie, Samenleving -

Rijke zwarten VS minder gezond dan rijke witten

Rijke Amerikanen zijn gezonder dan hun arme landgenoten. Dat blijkt echter in mindere mate te gelden voor rijke zwarten. Racisme is een van de oorzaken, evenals de commerciële werking van de privé-gezondheidszorg in de VS.

dinsdag 11 april 2017 12:04
Spread the love

Hoe meer je verdient, hoe beter je gezondheid, het werd al in talloze studies aangetoond. Dat geldt zeker in de VS. Wie rijk is, kan zich een immers betere privé-gezondheidszorg veroorloven. De gezondheidskloof tussen arm en rijk is de laatste jaren sterk vergroot. Een stevig inkomen is echter niet voor iedereen een garantie, stelt onderzoeker Kanetha Wilson van de Vanderbilt-universiteit in Nashville vast. Zwarte Amerikanen die zich wel een dure ziekteverzekering kunnen veroorloven, leven toch gemiddeld minder lang dan rijke blanken.

Wilsons team vergeleek de gezondheids- en inkomensgegevens voor de periode 2000-2011 van 2500 rijke Amerikanen die in 2000 meer dan 175.000 dollar (165.000 euro per jaar/13.750 euro per maand) verdienden, toen ruim vier keer het gemiddelde jaarsalaris. “We stelden vast dat zwarte mensen nog altijd meer gezondheidsnadelen hebben in vergelijking met blanke mensen. Ze lopen meer kans op een te hoge bloeddruk, een slechtere geestelijke gezondheid en obesitas.”

Racisme – zowel persoonlijk als structureel – kan hier een van de oorzaken zijn, zegt Wilson. “Als zwarte vrouw weet ik dat de mensen je niet beter gaan behandelen omdat je meer verdient.”

Omdat zwarte mensen op veel plaatsen op een subtiele en minder subtiele manier minder waardering krijgen, lopen ze bijvoorbeeld een groter risico op stress en mentale problemen, stelt Wilson.

De levensverwachting in de VS is lager dan in veel andere rijke landen. Een Canadees wordt gemiddeld 82,2 jaar, een Amerikaan 79,3 jaar. Veel Amerikanen hebben bovendien helemaal geen ziekteverzekering. De vorige president, Barack Obama, introduceerde wel de Affordable Care Act (Obamacare), maar nog steeds hebben 27 miljoen Amerikanen geen enkele verzekering.

Obamacare is een overheidssubsidie voor personen die zich geen privé-verzekering kunnen permitteren. Dat laat hen toe om toch een privé-verzekeringspolis te betalen. Daarmee krijgen ze echter toegang tot een systeem dat nog altijd commercieel gedreven wordt en in vergelijking met Europese openbare gezondheidsverzekering zeer inefficiënt werkt. Wie wel een ziekteverzekering kan betalen, is nog niet voor alle kosten gedekt. Hoe hoger de dekking, hoe duurder de verzekering wordt.

Dat rijke personen in arme en ongelijke landen minder gezond zijn dan rijke personen in meer egalitaire maatschappijen werd ook al eerder vastgesteld, onder meer in de studie The Spirit Level van de Britse sociologen Kate Pickett en Richard Wilkinson. Dat geldt dus blijkbaar ook voor racistische maatschappijen. Zwarte rijken zijn dan wel gezonder dan arme zwarten, maar zijn nog steeds minder gezond dan rijke witte Amerikanen.

Rich black people have worse health than rich white people

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!