Schone kleren: mode heruitgevonden

Schone kleren: mode heruitgevonden

maandag 10 april 2017 16:12
Spread the love

SchoneKleren 2017 Afbeelding

Je goed voelen in mooie en eerlijke kleding: daar gaan we allemaal samen voor! Maar om dat te bereiken is er nog heel wat werk aan de winkel. En wel hierom:

Kleren tonen wie je bent of wil zijn. De laatste decennia is de mode-industrie in een stroomversnelling geraakt. Vroeger had België een grote textielindustrie met fabrieken van Levis en Lee. Maar de toenemende mondialisering zorgde ervoor dat multinationals zich gingen verplaatsen naar lageloonlanden. In de jaren 70 en 80 verlieten de meeste bedrijven dan ook het land. Tegenwoordig worden Levi’s broeken gemaakt in 640 bedrijven in 44 landen.

Complexe keten

Grote winkelketens en –merken besteden alles wat duur is bij het maken van kleding uit. De aankoop van materialen en de fabricage zijn meestal de taak van kleine toeleveranciers. Die toeleveranciers besteden op hun beurt werk uit aan kleine onderaannemers. Hierdoor verliest men het zicht op de herkomst van het textiel en de manier waarop de kleding gemaakt wordt.

De kledingmerken verwachten van de toeleveranciers steeds meer voor minder geld in minder tijd. Die druk leidt tot schrijnende arbeidsomstandigheden voor de kledingarbeiders. De verantwoordelijkheid wordt telkens doorgeschoven. De onderaannemers wijzen naar de grote merken. De kledingmerken op hun beurt naar de moordende concurrentiestrijd door de fast fashion. Wat vandaag nog hip is, heeft morgen alweer afgedaan. Op die manier wordt kledij een wegwerpproduct.

In de kledingfabrieken werken de werknemers intussen in onveilige gebouwen en aan hongerlonen. Vooral vrouwen en kinderen krijgen het hard te verduren. Onze kleren mogen dan spotgoedkoop zijn, de werknemers betalen de prijs.

Vakbondswerk

Wereldwijd zetten vakbonden zich in om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Maar in sommige landen is er zelfs geen vakbondsvrijheid. Een mondiale productieketen vereist daarom een internationale aanpak. Maar de verandering zal ook vanuit de kledingmerken zelf moeten komen. Een wetgevend kader is nodig, waarbij vakbonden kunnen waken over de naleving.

Gelukkig eisen meer en meer consumenten schone kleren. Een aantal grote merken is transparanter geworden, maar er is vaak een kloof tussen het duurzame imago en de praktijk.

SchoneKleren 2017 FashionRevolutionDay

Schone kleren

FOS en de Algemene Centrale werken samen met organisaties die het opnemen voor textielarbeiders in Centraal-Amerika. In de textielfabrieken in vrijhandelszones, genaamd maquilas, zijn de werkomstandigheden schrijnend en kunnen arbeiders zich moeilijk organiseren door druk van de bedrijfsleiders.

Om dat onrecht te bestrijden, vragen de twee organisaties tot en met de Fashion Revolution Week (24-30 april) extra aandacht voor schone kleren. Ze roepen iedereen op om tijdens die week kledingmerken aan te spreken op sociale media met vraag #WhoMadeMyClothes.

Doe mee: surf naar FOS.ngo/schonekleren en neem het op voor eerlijk textiel!

take down
the paywall
steun ons nu!