Nieuws, Europa, Milieu, Politiek, België -

Eis BBL aan Schauvliege: “Stop klimaatsteun aan oliemultinationals”

6.000 mensen hebben hun handtekening gezet onder de petitie “Geen klimaatgeld voor ExxonMobil”. Deze stapel handtekeningen heeft Bond Beter Leefmilieu (BBL) op vrijdag 24 februari overhandigd aan minister Schauvliege. Hun eis is om de klimaatsteun aan het oliebedrijf ExxonMobil definitief te stoppen.

vrijdag 24 februari 2017 16:32
Spread the love

Aankomende dinsdag, 28 februari 2017, komt minister Joke Schauvliege samen met de andere milieuministers van de Europese Unie om het klimaatgeld voor grootgebruikers te bespreken. Voor milieuorganisatie Bond Beter Leefmilieu (BBL) dé reden om vandaag, 24 februari, minister Schauvliege op te zoeken om een petitie met 6.000 handtekeningen te overhandigen. Zij eisen dat het klimaatgeld niet naar oliemultinationals zoals ExxonMobil gaat, maar naar échte oplossingen.

Vlaamse overheid geeft 4x teveel

“Voor de ondertekenaars en Bond Beter Leefmilieu is het een evidentie dat een oliebedrijf geen klimaatgeld krijgt. Bovendien kiest de Vlaamse overheid er voor om het bedrijf vier keer teveel compensatie toe te kennen. Onder het Europese klimaatbeleid kan hoogstens 400.000 euro van die klimaatsteun nog verklaard worden. Maar het bedrag dat het bedrijf van Vlaanderen krijgt, bedraagt maar liefst 1,4 miljoen euro. Het klimaatgeld moet naar echte oplossingen gaan,” zegt Jonathan Lambregs, beleidsmedewerker klimaat bij Bond Beter Leefmilieu.

Twee voorwaarden

“De bespreking tijdens de Europese milieuraad aankomende dinsdag is de uitgelezen kans om de regeling rond klimaatsteun voor grootverbruikers te herzien. Wij vragen de minister komaf te maken met deze regeling op Europees niveau”, voegt Mathias Bienstman, beleidscoördinator bij Bond Beter Leefmilieu, toe. “Als er toch beslist wordt om bedrijven te vergoeden, kan dat enkel onder deze twee voorwaarden: de overheid kan enkel de werkelijk gedragen kost vergoeden en bedrijven moeten het klimaatgeld gebruiken om te investeren in echte klimaatoplossingen.”

take down
the paywall
steun ons nu!