Amerikaanse en Chinese burgemeesters tijdens een gezamenlijke klimaatconferentie in Los Angeles in juni 2016 (climate-mayors.org)

Open brief 37 burgemeesters: “Trump, steun het klimaatakkoord”

De burgemeesters van 37 Amerikaanse steden hebben president-elect Donald Trump in een open brief opgeroepen om de klimaatverandering samen met hen aan te pakken. Samen vertegenwoordigen zij bijna 31 miljoen Amerikaanse burgers.

vrijdag 25 november 2016 20:21
Spread the love

“Beste President-elect Trump, wij hebben onszelf belast met de taak om actie te ondernemen en de klimaatcrisis zelf aan te pakken in onze steden”, steken de burgemeesters van wal in hun brief aan president-elect Donald Trump. Onder hen grote namen als Bill de Blasio van New York City, Eric Garcetti van Los Angeles en Martin J. Walsh van Boston. Ook de burgemeesters van Chicago, Orlando, Berkeley en Miami Beach ondertekenden de brief. Zij vragen president-elect Trump om samen met hen te werken aan schonere lucht, een sterkere economie en een natie voor hun kinderen die goed voorbereid is op de toekomst.

De burgemeesters van deze 37 kleine en grote Amerikaanse steden in zowel Democratisch als Republikeins gedomineerde deelstaten. Ze hebben zich verenigd in de U.S. Mayors’ National Climate Action Agenda (MNCAA) en de hashtag #ClimateMayors om samen “de grootste uitdaging van onze tijd aan te gaan: de klimaatverandering”, schrijven ze in hun open brief die gepubliceerd werd op de website Medium.com.

De 37 burgemeesters vragen financiële ondersteuning aan de president, zijn steun voor duurzame initiatieven, hernieuwbare energiebronnen, elektrisch transport, zonne-energie en andere schone technologie. Ook vragen zij hem het VN-Klimaatakkoord COP21 van december 2015 in Parijs te aanvaarden.

Tijdens de verkiezingscampagne gaf Trump aan dat klimaatakkoord te willen verwerpen, maar na zzijn overwinning toonde hij zich al een stuk milder. De eventuele afschaffing van het klimaatakkoord maakte alvast geen deel uit van zijn eerste intentieverklaring. Daar staat tegenover dat hij massaal wil investeren in steenkoolmijn en steenkoolcentrales, een keuze die radicaal ingaat tegen de bepalingen in het klimaatakkoord.

Bron: Open Letter to President-elect Donald Trump on Climate Action

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!