Bron: ACV
Interview - Johan Van Baelen

Iedereen weet: er is geen alternatief!

dinsdag 21 mei 2019 17:46
Spread the love

We plannen een interview met Anuna De Wever voor, tijdens of na de YouthforClimate van 17 mei. Maar dat blijkt een onmogelijke opdracht. De hele tijd wordt er aan haar mouw getrokken: van speech naar selfie of tv-interview. Voor het einde van de manifestatie verdwijnt ze richting persconferentie met Indianenchef Raoni. Wat later zit ze al op de trein naar Parijs om haar boek te promoten. Nog maar 17 is ze maar haar bekendheid als klimaatactiviste overstijgt nu al de landsgrenzen.


Anuna, heb je eigenlijk nog wel vrije tijd?

“Nauwelijks, vorige dinsdagavond had ik na school nog eens vrij. Maar ça va, ik klaag niet, het komt goed. Al zal ik niet ontevreden zijn als het 27 mei is.”


Met welk gevoel kijk je naar de verkiezingen zondag?

“Met heel veel spanning natuurlijk omdat ik denk dat de verkiezingen heel veel gaan uitmaken. Ik vind dat klimaat nu zeker nog geen prioriteit is, en zeker niet elke partij een klimaatpartij is. Maar ik hoop dat meer mensen voor het klimaat zullen stemmen. Voor welke partij dan ook. Het is echt hoog tijd dat we in gang schieten voor het klimaat.”


En als je wakker wordt de 27e en je hebt het gevoel dat jullie stem niet gehoord is, wat betekent dat dan voor jou?

“Ik ga gewoon verder blijven doen, welke partij of coalitie er dan ook aan de macht is. We willen dat die coalitie zich echt hard gaat inzetten voor het klimaat. We hebben nu ons klimaatactieplan: met duidelijke doelstellingen waar we willen geraken maar ook de tools om er te geraken. Het eerste wat een nieuwe coalitie moet doen is artikel 7bis van de grondwet terug openstellen (zodat een dwingende klimaatwet mogelijk is), de klimaatwet tekenen en concrete maatregelen nemen die in dat klimaatactieplan staan. Daar zullen we blijven voor gaan. De strijd is echt nog niet gestreden. En iedereen weet: er is geen alternatief.”


Wat vond je van de reacties op het rapport van de klimaatexperten?

“Ik heb heel veel goede reacties gekregen, alleen … van politici waren de reacties heel lauw. Ik heb 8 weken lang zitten vragen: ‘Waar is uw plan?’ Maar … er is geen plan. Praat met de wetenschappers, heb ik gezegd. Maar dat doen ze niet. Oké, zeg ik, dan zullen wij ons daarachter zetten. Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck stelt daarop een heel klimaatpanel samen. Die schrijven een gedegen rapport dat gaat over het Belgisch beleid, dat zo in de praktijk kan worden gebracht. Exact wat we nodig hebben. Die mensen hebben zich daar vrijwillig voor ingezet, die hebben daar dag en nacht, in de week en in het weekend keihard aan gewerkt. En dan krijgen we van politici, onze beleidsmakers, niks van dank u terug. We krijgen alleen te horen ‘het mag niet te snel gaan’. Hoe kan dat nu? Die politici zouden hun pollen moeten kussen. Ze krijgen zo’n rapport in de schoot geworpen, waarvoor ze niks hebben gedaan.”

 

De klimaatexperten stellen in hun rapport een hele systeemaanpak voor: minder uitstoot, meer natuur, meer ruimte, minder consumptie, meer circulaire economie, alternatieve energie, enz. Maar kan dat wel allemaal, onmiddellijk en dan nog op een sociaal rechtvaardige manier?

“Wel, in ons expertenpanel zaten verschillende experten: economen én sociologen. Dat zijn mensen die weten hoe je een beleid schrijft. Het gaat niet over feiten van de klimaatcrisis. Het gaat over wat en hoe we een klimaatbeleid in België kunnen uitvoeren zodat het sociaal rechtvaardig is, zodat het economisch mogelijk is. En zodat we een systeemverandering krijgen die duurzaam is. Het gaat niet alleen over CO²-uistoot, het gaat over veel meer. En dus het feit dat het klimaatrapport af is, bewijst dat het wel kan. Meer dan 150 wetenschappers hebben zich hier achter gezet: dit is de manier om er te geraken. We hebben al bewezen dat het kan, maar we moeten er alleen aan beginnen. Maar als er politici zijn die blijven zeggen: ‘het kan niet, dit is niet mogelijk’, tja oké, wat wil je dat we doen? De wetenschappers hebben al zo vaak en zo lang aangetoond dat het wel kan. En natuurlijk, hoe langer de politici wachten met maatregelen, hoe drastischer de maatregelen moeten zijn. Het is de verantwoordelijkheid van de politici om dat nu op te nemen.”

 

Maar zo’n klimaatplan gaat de mensen toch veel geld kosten?

“Neen dat is niet zo, we spenderen in 2019 nog miljarden euro’s aan fossiele brandstoffen. We hebben een ‘money shift’ nodig. Al dat geld moet in vernieuwbare energie worden gestoken. We hadden dat al veel langer moeten doen, maar laat ons er nu mee beginnen. Het is absoluut nodig. In het klimaatrapport staan aanbevelingen hoe klimaatverandering kan zonder dat mensen er individueel armer van worden. Het zijn tenslotte de grote bedrijven die het meest vervuilen die het meest zullen moeten betalen. De 1 procent van deze wereld vervuilt 50 procent. Dan moet je niet gaan kijken naar mensen uit de middenklasse. Weet je, In België zijn er van alle geproduceerde auto’s 2 op de 100 elektrisch, in Noorwegen is dat 40 op 100. Het gaat erom hoe je met je geld omgaat. Het maakt de mensen niet armer. Hoe belachelijk duur is het openbaar vervoer in België? Dat moet veranderen. En al dat geld dat we steken in het luchtverkeer. En dan met de boodschap blijven afkomen dat er geen geld is, dat is niet waar. En als ik dan in een debat met politici over de grote vermogens begin, dan vinden ze dat een ander debat. Tja.”

 

Als je nu terugkijkt waar ben je het meest trots op?

“Op het feit dat er een hele generatie is opgestaan. En ik heb zo zo zo hard gewerkt. Ik moest dat niet doen, maar ik heb het gedaan en ben dat blijven doen, ondanks de haatberichten die ik kreeg. Er zijn veel mensen die ons geholpen hebben, we hebben een heel team gevormd, het is een hele beweging geworden. We zijn jongeren met ambities en idealen en we willen een andere wereld. We zijn niet in een hoekje gekropen, maar hebben het gedaan en daar ben ik het meest trots op. Ook omdat ik ten opzichte van mezelf iets bewezen heb.”

 

Waarom moeten we vrijdag naar de tweede Global Strike For Future komen?

“Het is vrijdag de laatste kans vóór de verkiezingen om onze stem te laten horen en te pleiten voor een sterk klimaatbeleid. Bovendien staan vakbonden voor ‘social justice’. En dat is exact waarvoor we willen opkomen. We willen een klimaatplan dat sociaal rechtvaardig is. Tenslotte zijn we allemaal betrokken bij een beter klimaat: als jongere, als mens en als werknemer.”

 

Johan Van Baelen is medewerker communicatie bij de vakbond ACV. Hij heeft het interview geschreven in eigen naam.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!