De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Foto: Tim Dirven / Greenpeace

GEZOCHT: Politieke leiders met visie op landbouw en klimaat

Actievoerders van Greenpeace bezoeken deze voormiddag een aantal politieke partijen om hen eraan te herinneren dat het landbouwbeleid een grote impact heeft op milieu en klimaat. Vanochtend al hingen activisten aangepaste verkiezingsaffiches op in metrostations en de straten nabij de hoofdkwartieren van CD&V, N-VA, Open VLD, MR en CDH. Later vandaag passeren ze er met een reusachtig varken.

maandag 13 mei 2019 18:02
Spread the love

De actie richt zich tot de voorzitters van de partijen die geen duidelijk standpunt hebben over landbouw en klimaat. De portretten van Wouter Beke (CD&V), Bart De Wever (N-VA), Gwendolyn Rutten (Open VLD), Maxime Prévot (CDH) en Charles Michel (MR) kregen een bijzondere draai om hen te wijzen op het belang van het landbouwbeleid voor onze toekomst en voor die van de planeet. Greenpeace roept de partijvoorzitters op om de klimaatimpact van de intensieve veeteelt te verkleinen, en om tegelijk ecologische, familiale landbouw beter te ondersteunen. (1)

“België en Europa beslissen op dit moment over het landbouwbeleid van de komende tien jaar. Wetenschappers hebben al vaak en overtuigend aangetoond dat we minder vlees moeten gaan produceren en consumeren, om de wereldwijde biodiversiteit en het klimaat te beschermen. (2) Toch menen bepaalde partijen dat onze intensieve veeteelt, die enorm schadelijk is voor de natuur, nog mag uitbreiden en recht heeft op landbouwsubsidies”, zegt Sébastien Snoeck, expert Duurzame Landbouw en Veeteelt bij Greenpeace.Foto: Tim Dirven / Greenpeace

Vandaag gaat het merendeel van de Europese subsidies rechtstreeks en onrechtstreeks naar vervuilende industriële veeteelt, ook in België. (3) “Deze megastallen schaden het klimaat, vervuilen water en lucht, en veroorzaken dierenleed”, zegt Sébastien Snoeck. “We hebben genoeg verkiezingsbeloftes gehoord, onze planeet heeft duidelijke keuzes nodig. We moeten voorrang geven aan ecologische landbouw en de boeren die op deze manier werken beter belonen.”

Bijna 20.000 Belgen ondertekenden al onze petitie om meer steun te vragen voor ecologische veeteelt. We zullen de handtekeningen vandaag overhandigen bij de partijkantoren, samen met onze aanbevelingen voor het toekomstige landbouwbeleid.Foto: Tim Dirven / Greenpeace

 

 

 Foto: Tim Dirven / Greenpeace

 

 

 

Notes:

 

  1. In februari stuurden we een vragenlijst naar de Belgische politieke partijen over welke maatregelen ze willen nemen in de landbouw met betrekking tot het klimaat en het milieu. Op basis van de antwoorden en de verkiezingsprogramma’s kreeg elke partij een score. De partijen die we met deze actie aanspreken scoorden het slechtst: ze hebben geen duidelijk standpunt of blijven intensieve veeteelt steunen. De antwoorden en scores zijn beschikbaar op aanvraag.
  2. Onder andere de laatste rapporten van IPBES en het IPCC wijzen op de verwoestende impact van de landbouw en van onze overconsumptie van vlees.
  3. Zie cijfers over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid: https://www.greenpeace.org/eu-unit/issues/nature-food/1803/feeding-problem-dangerous-intensification-animal-farming/


Foto: Tim Dirven / Greenpeace

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!