Verslag -

Parlementsleden HDP protesteren in Brussel tegen Turkse repressie

Vier parlementsleden van de linkse pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) protesteerden op 8 november 2016 samen met tientallen sympathisanten op het Schumanplein te Brussel tegen de arrestatie van 13 van hun parlementsleden door de Turkse autoriteiten op 4 november.

dinsdag 8 november 2016 17:38
Spread the love

De linkse pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) is de derde grootste partij in het Turkse parlement met 59 zetels. Sinds de mislukte couppoging van 15 juli 2016 is er een heksenjacht aan de gang tegen critici en opposanten van de regering van de partij AKP van president Erdogan.

De arrestatie van de HDP-parlementsleden, van wie negen inmiddels formeel werden aangehouden en opgesloten, volgt op een grootschalige arrestatiegolf tegen HDP-militanten, bestuurders schepen en burgemeesters.

Op 30 oktober 2016 belandden reeds Gülten Kisanak and Firat Anli, de twee verkozen co-burgemeesters – HDP hanteert complete gendergelijkheid in bestuursorganen – van Diyarbakir in de gevangenis. Sindsdien bestuurt een door het Turkse regime aangeduide districtsgouverneur de grootste stad van het Koerdische zuidoosten. Het aantal gemeenten dat door bureaucraten van Ankara wordt geleid is inmiddels opgelopen tot 28. Een dertigtal democratisch verkozen Koerdische burgemeesters is gevangengezet. Een zeventigtal is uit zijn/haar functie gezet.

HDP hinderpaal voor machtsuitbreiding Erdogan

De HDP moet het bekopen omdat ze zich niet laat lenen voor de constitutionele machtsuitbreiding van het presidentschap (voor Erdogan dus). De HDP haalde in 2015 ruimschoots de kiesdrempel van 10 procent, waardoor de AKP niet de verhoopte twee derde meerderheid zetels binnenhaalde, nodig voor een eenzijdige hervorming van de grondwet.

Het kwam daarop tot een openlijke oorlog in het zuidwesten van het land. In de Turkse propaganda gaat het over een strijd tegen terroristen, maar waarbij het Turkse staatsapparaat zich zelf van grootschalige staatsterreur bedient. Er vielen honderden dodelijke slachtoffers. Het land is zo in een spiraal van geweld terechtgekomen.HDP protest op het Brusselse Schumanplein

De AKP is geleidelijk haar greep op de macht aan het vergroten met een aanval op de rechtstaat. In de aanloop naar de verkiezingen van juni en november 2015 zagen we al hoe Erdogan zich niet aan de grondwet hield door openlijk deel te nemen aan de kiescampagne (wat een president volgens de grondwet niet mag doen). Zijn haatdiscours ging gepaard met tientallen aanslagen en aanvallen, op HDP-kantoren of -bijeenkomsten wat de kiescampagne van de partij zwaar bemoeilijkte.

Inmiddels zijn tientallen regeringskritische mediakanalen gesloten. Met de regelmaat van de klok worden accounts van sociale media geblokkeerd. De scheiding der machten is onder de uitgeroepen noodtoestand een farce. Meer dan 130 journalisten zitten opgesloten.

Tienduizenden academici, functionarissen, leerkrachten zijn geschorst en zitten zonder inkomen in afwachting van een rechterlijke uitspraak die op zich laat wachten. Het principe dat je onschuldig bent tot het tegendeel is bewezen, bestaat niet meer in Turkije. De noodtoestand maakt ernstige mensenrechtenschendingen mogelijk.

Waarschuwing van Turkse balie

De voorzitter van de Turkse Balie, Metin Feyzio?lu, gaf een verklaring onder de titel: “We geven een waarschuwing – Genoeg is genoeg”: “De beperking van de persvrijheid heeft een niveau bereikt dat onaanvaardbaar is in gelijk welke omstandigheid in een democratische samenleving. Het politiek leiderschap heeft de gevaarlijkste vorm van censuur en zelfcensuur opgelegd aan alle media waar ze niet mee gelieerd is.”

“De arbitraire sluitingen van internet en sociale media geven de wetteloosheid een extreem karakter. Het hele staatsapparaat wordt ingezet ten behoeve van politieke propaganda. De decreten die onder de noodtoestand worden afgekondigd viseren het recht op verdediging en de institutionele functie van de advocatuur (…) Vrijwel alle aspecten van het recht op een eerlijk proces worden genegeerd.”

Erdogan lijkt zijn land naar een éénpartijstaat te leiden, zeker nu ook de belangrijkste oppositiekrant Cumhuriyet doelwit is geworden. De hoofdredacteur en acht andere redactieleden zijn gearresteerd omdat ze zowel Koerdische militanten als de Gülenbeweging zouden hebben gesteund.

De EU laat wel kritische geluiden horen, maar die vertalen zich vooralsnog niet in daden. De HDP roept de EU op om de onderhandelingen voor de Turkse toetreding stop te zetten tot er een eind is gekomen aan het totalitair regime van Erdogan, om alle hulp op te schorten die Turkije economisch voedt, om politieke en administratieve acties te nemen en de ambassadeur terug te roepen.

take down
the paywall
steun ons nu!