Bron: Fietsersbond
Verslag, Milieu, Samenleving, België - Fietsersbond

Fietsers applaudiseren op 198 locaties in heel België

Wie deze ochtend naar het werk of school fietste, maakte veel kans om onderweg een daverend applaus te ontvangen. Op 198 plaatsen in heel België stonden leden van de Fietsersbond, GRACQ en bevriende organisaties klaar om fietsers te feliciteren. Met deze actie wil de fietsersbeweging niet alleen automobilisten maar ook beleidsmakers tonen dat fietsen aanmoedigen loont. Dit blijkt zeker uit de elk jaar toenemende stijging van woon-werkverkeer met de fiets.

donderdag 21 maart 2019 12:26
Spread the love

Waarom applaudisseren voor fietsers werkt

Wie deze ochtend naar het werk of school fietste, maakte veel kans om onderweg een daverend applaus te ontvangen. Op 198 plaatsen in heel België stonden leden van de Fietsersbond, GRACQ en bevriende organisaties klaar om fietsers te feliciteren. Ook scholen, bedrijven en lokale besturen sprongen mee op de kar. Een teken dat ook zij de fiets meer en meer naar waarde schatten. Dat het werkt, bewijzen de enthousiaste reacties van zowel fietsers als applausmakers. “Hier word je instant vrolijk van”, reageert Mia Faes uit Lint.

Met deze actie wil de fietsersbeweging niet alleen automobilisten maar ook beleidsmakers tonen dat fietsen aanmoedigen loont. Investeer je in fietsen, dan groeit hun aantal automatisch. Dit blijkt zeker uit de elk jaar toenemende stijging van woon-werk verkeer met de fiets.

Veel enthousiasme bij scholen en ondernemingen

Waar het initiatief in 2014 nog startte op tien locaties, is de Nationale Applausdag voor fietsers (in oorsprong een idee van Fietsersbond Mechelen en Mechelen Klimaatstad) vandaag uitgegroeid tot een evenement op goed 200 plekken in heel België. Hoewel de meeste acties opgezet worden door lokale afdelingen van de Fietsersbond, de (Franstalige tegenhanger) GRACQ en sympathiserende organisaties, sloten zich dit jaar opvallend veel scholen aan.

Ook enkele organisaties en bedrijven namen enthousiast deel – het VSV zorgde in Mechelen zelfs voor een ‘Bike juke box’ in. Die zong enkele fietsliedjes om de fietsers aan te moedigen. De Nationale Applausdag voor fietsers laat ook politici niet onberoerd: verschillende afdelingen van CD&V en Groen vaardigden ook een applausteam af.

take down
the paywall
steun ons nu!