Afrika investeert in landbouw voor eigen bevolking

Afrika investeert in landbouw voor eigen bevolking

De Afrikaanse Ontwikkelingsbank trekt 1 miljard dollar uit voor het creëren van 8 miljoen banen in de Afrikaanse landbouw binnen de komende vijf jaar. Dat meldde voorzitter van de bank, de voormalige Nigeriaanse minister van Landbouw Akinwumi Adesina.

woensdag 28 september 2016 15:46
Spread the love

Voorzitter Adesina van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (AfDB) bezocht een trainingscentrum van het International Institute of Tropical Agriculture (IITA), waarmee de AfDB samenwerkt. Het programma Youth Agripreneurs van de IITA wordt uitgebreid om meer jongeren bij de Afrikaanse landbouw te betrekken. Adesina wil van landbouw een drijvende kracht voor ontwikkeling in Afrika maken, onder meer door werkloze jongeren warm te maken voor de sector.

Jeugdwerkloosheid

Veel landen in Afrika kampen met hoge jeugdwerkloosheid. In Zuid-Afrika was in 2014 naar schatting 51,5 procent van de jongeren werkloos, in Namibië 40,1 procent en in Algerije 28,4 procent. Drie van elke vijf jongeren in Afrika ten zuiden van de Sahara heeft niet genoeg onderwijs gehad om een baan te vinden.

Een van de prioriteiten van de AfDB-voorzitter Adesina, die in september 2015 aantrad, is het initiatief Feed Africa, een strategie om het eigen landbouwpotentieel van Afrika tot bloei te brengen. De strategie richt zich onder meer op het creëren van banen met de bedoeling de landbouw rendabel te maken en als startpunt te laten fungeren voor industrialisatie. De Feed Africa-strategie moet ertoe leiden dat Afrika zichzelf kan voeden en de netto voedselimport reduceert voor 2025.

Regionale handel

“Het is zinloos om 35 miljard dollar aan de import van voedsel uit te geven, als het continent zichzelf kan voeden”, zei Adesina. Hij voegde eraan toe dat Afrika “een wereldwijde krachtpatser op het gebied van voedsel en landbouw” moet worden.

Afrika beschikt over 400 miljoen hectare landbouwgrond die nog niet gecultiveerd worden. Wetten, regels, beleid en instituten in de verschillende landen maken het echter moeilijk voor plaatselijke boeren om zaden, moderne technologie en materiaal te verkrijgen. Ook is het vaak lastig om producten naar de markten te transporteren om ze te verkopen.

Om de Afrikaanse landbouw rendabel te maken moeten Afrikaanse landen de onderlinge handel stimuleren, hun productie opvoeren en voedsel transporteren naar de plaatsen waar het nodig is, in plaats van voedsel te importeren.

Het opheffen van regionale inter-Afrikaanse handelsbarrières is een van de stappen die stimulerend werken voor boeren, zegt de Wereldbank in het rapport Africa Can Help Feed Africa.

Als de inter-Afrikaanse handel vergemakkelijkt wordt, zullen boeren meer verdienen door de stijgende vraag, wordt het voedsel voor consumenten goedkoper en ontstaat meer werk in de landbouw. De AfDB wil op deze manier in totaal in de komende tien jaar 25 miljoen nieuwe banen creëren in de landbouwsector, maar ook in de ICT en industrie.

Bron: AfDB Injects USD 1 Billion to End Youth Unemployment in Africa

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!