Romero Juca, sinds begin 2015 verdacht van omkoping, sinds 12 mei 2016 minister van planning, ontwikkeling en beheer van Brazilië (Iglo Estrela/PDMB)

Zeven ministers Brazilië betrokken bij grootschalige corruptie

Naast interim-president Michel Temer zelf zijn minstens zeven ministers van zijn regering betrokken bij corruptieschandalen. Zij komen allen voor in de lijst van verdachten van gerechtelijke onderzoeken naar corruptie in het overheidsbedrijf voor petroleum Petrobras en in aanverwante bedrijven.

donderdag 19 mei 2016 10:24
Spread the love

Minister van planning, ontwikkeling en beheer Romero Juca (foto boven dit artikel) staat op de lijst van verdachten in een onderzoek dat begin 2015 werd gestart. Hij wordt er van verdacht gelden van het bedrijf UTC Engineering te hebben ontvangen.

Daarmee heeft hij de kandidatuur van zijn zoon Rodrigo Juca gefinancierd voor de positie van vice-gouverneur van de provincie Roraima. UTC Engineering betaalde hem om een bouwcontract te bekomen voor de afwerking van kerncentrale Agra 3.

Kerncentrale Agra 3 is al tientallen jaren een toonbeeld van corrupt bestuur door opeenvolgende Braziliaanse regeringen. Agra 3 werd begonnen in 1984 maar viel terug stil in 1986. Pas in 2007 werd de bouw hervat. De bouwplannen werden echter voortdurend gewijzigd. Uiteindelijk werd in 2010 begonnen aan de definitieve bouw van een kerncentrale die in 2018 zou moeten voltooid zijn. Al die jaren zijn enorme sommen verdwenen in de zakken van politici en zakenmensen.Geddel Vieira Lima (WikiMedia Commons)

Staatssecretaris Geddel Vieira Lima (zie foto, een staatssecretaris is een adviseur van de president met status van minister) is nog minister geweest onder president Lula da Silva. Hij gebruikte toen zijn functie om contracten te bekomen voor het bouwbedrijf OAS.

Minister van toerisme Henrique Alves wordt eveneens verdacht van het ontvangen van steekpenningen ten bate van bouwbedrijf OAS. Hij heeft die gelden rechtstreeks ontvangen van Leo Pinheiro, eigenaar van OAS. De bewijzen voor deze omkoping vond het gerecht op zijn gsm.Raul Jungmann (WikiMedia Commons)

Minister van onderwijs Mendonça Filho, minister van defensie Raul Jungmann (zie foto), minister voor de stedelijke gebieden Bruno Araujo en minister van volksgezondheid Ricardo Barros zijn allen verdacht in een onderzoek naar corruptie ten bate van Odebrecht, het grootste bouwbedrijf van Latijns-Amerika. Odebrecht kon met smeergeld veel te dure bouwcontracten verkrijgen voor staatsbedrijf Petrobras.

In maart 2016, twee maand voor de afzetting van president Dilma Roussef, had de directie van Odebrecht nog beloofd ‘definitief’ te zullen meewerken aan het gerechtelijk onderzoek dat al twee jaar bezig was. In een persverklaring van 22 maart 2016 had het bedrijf dat op zijn eigen website bevestigd. Odebrecht overhandigde als bewijs van vrijwillige medewerking aan het gerecht een lijst van personen aan wie het bedrijf in de voorbije jaren smeergeld had betaald. Daar staan de vier hierboven vermelde ministers bij.

Politierepressie en artistiek protest

Sinds de machtsovername door interim-president Michel Temer is de politierepressie van protestacties tegen de regering toegenomen. Studenten getuigen van mishandeling door de oproerpolitie. De politie schiet met rubber kogels op manifestanten en houdt arbitrair deelnemers aan, die tijdens hun arrestatie worden geslagen. Vrouwelijke studenten worden daarbij seksueel betast en afgedreigd.

Op het filmfestival in Cannes hielden regisseur Mendonca Filho en de acteurs van de film Aquarius tijdens de persvoorstelling van hun film borden omhoog met de slogans: Brazil is not a democracy anymore, The world cannot accept this illegitimate government, A coup took place in Brazil, Sauvez la démocratie brésilienne en 54.501.118 votes set to fire (een verwijzing naar het aantal stemmen dat afgezet president Dilma Rousseff in 2014 had behaald bij de verkiezingen). Het publiek applaudisseerde voor en na de voorstelling en scandeerde de slogans mee.

Bronnen: 

Sete ministros de Temer são citados na Lava Jato

Jovens detidas em ato contra Temer relatam momentos de terror nas mãos da BM

‘Brazil is not a democracy’: Cannes contender’s cast stage red carpet protest 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!