Deze VN-postzegels roepen op tot gelijke rechten voor homo's, bisexuelen en transgenders (UN Free and Equal Campaign)

Verkrampt protest Afrika en Rusland tegen VN-‘homopostzegels’

Zes postzegels die de VN hebben uitgebracht als onderdeel van een campagne voor gelijke homorechten, stuiten op hevig verzet van 35 Afrikaanse landen en van Rusland. Andere VN-lidstaten hebben daarentegen deze actie mee gesponsord.

woensdag 16 maart 2016 15:25
Spread the love

Tanzaniaans diplomaat Justin Kisoka, voor het ogenblik woordvoerder van de 54 Afrikaanse landen bij de VN, heeft bij VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zijn “ernstige zorgen” geuit over de volgens hem “alarmerende” uitgave van zes postzegels, waarop onder meer afbeeldingen te zien zijn van partners van hetzelfde geslacht die elkaar omhelzen.

Deze uitgave is volgens Kisoka in strijd met de principes van de VN en de cultuur en normen van veel VN-lidstaten. Hij eist dat de zegels worden ingetrokken en wil ook dat het geld dat ervoor gebruikt is uit het VN-budget teruggestort wordt. Daarnaast eist hij gedetailleerde informatie over de wereldwijde VN-campagne Free and Equal https://www.unfe.org/ voor de rechten van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en trangenders. Ook Rusland is niet blij met deze VN-campagne. Russisch VN-diplomaat Sergej Khalizov liet weten dat de kwestie “serieuze problemen heeft veroorzaakt voor een aantal delegaties.”

Fundamentele rechten

Boris Dittrich, directeur voor de Belangen van Seksuele Minderheden bij de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW), zegt dat de postzegels passen in de VN-campagne Free and Equal.
“Ze geven weer dat fundamentele rechten zoals vrijheid van expressie, het recht op privacy en non-discriminatie voor ieder individu gelden, los van seksuele oriëntatie of genderidentiteit. In plaats van de VN aan te vallen voor de publicatie van postzegels, zouden de Afrikaanse landen en Rusland zich volgens hem beter kunnen richten op “het elimineren van discriminatie en geweld tegen LGTB’ers.”

VN-woordvoerder Farhan Haq zegt in een reactie dat de VN-secretaris-generaal volledig achter de campagne staat meent dat de mensenrechten van alle mensen gerespecteerd moeten worden. “Verder heb ik geen commentaar op de postzegelkwestie.”

Landen met antihomowetten

Momenteel zijn er 79 VN-lidstaten met antihomowetten, waarvan 34 in Afrika. Deze serie postzegels van de VN werd gesponsord door de permanente VN-vertegenwoordigingen van Argentinië, Australië, Chili, El Salvador, Duitsland, Israël, Nederland, Noorwegen, Groot-Brittanië, de VS, Uruguay en de VN-delegatie van de EU.

Bron: African Nations & Russia Protest UN Stamps on Gay, Lesbian Rights 

take down
the paywall
steun ons nu!