De muskiet Aedes Aegypti is de voornaamste overdrager van meerdere tropische ziektes (WikiMedia Commons)

Zikavirus oorzaak epidemie geboorteafwijkingen

Zika, een virus dat wordt overgedragen door muskieten en verantwoordelijk is voor geboorteafwijkingen, heeft het potentieel om zich snel te verspreiden. Na Latijns-Amerika is ook de kans op besmettingen in de VS niet denkbeeldig, zeggen experts.

dinsdag 19 januari 2016 10:52
Spread the love

Het Zika-virus wordt overgedragen door de muskiet Aedes Aegypti die ook andere tropische ziektes zoals knokkelkoorts (dengue) en malaria overdraagt. In Colombia zijn er al meer dan 11.000 mensen mee besmet. Het virus is niet gevaarlijk voor volwassenen, maar leidt tot geboorteafwijkingen leiden wanneer besmette vrouwen zwanger worden.

De ziekte veroorzaakt door het Zikavirus is al bekend sinds de jaren 1950, maar trok nooit de aandacht van westerse onderzoekers, omdat ze tot voor kort beperkt bleef tot een smalle evenaarszone in Afrika en Latijns-Amerika.

Het virus wordt genoemd naar het Zikawoud in Oeganda, waar het voor het eerst werd waargenomen. Omdat de ziekte nu begint uit te breiden naar het noorden en ook de VS bedreigt, beginnen wetenschappelijke instellingen alsnog naar een therapie te zoeken.

Brazilië

De symptomen van het virus zijn koorts, huiduitslag en gewrichtspijn. “De aanwezigheid van de Aedes-muskiet in Latijns-Amerika samen met welbepaalde klimatologische omstandigheden hebben een zika-epidemie uitgelokt in Brazilië. We schatten dat tussen de 440.000 en 1,3 miljoen mensen besmet kunnen zijn”, schrijft een team van internationale experts in het medisch wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

In november 2015 trok het ministerie van volksgezondheid van Brazilië aan de alarmbel toen het aantal baby’s dat ter wereld kwam met een abnormaal klein hoofd en onderontwikkelde hersenen twintig keer hoger lag dan voor mei 2015, toen zika voor het eerst in Brazilië gesignaleerd werd.

Volgens de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie kunnen geïnfecteerde reizigers het virus verspreiden naar andere landen.

Olympische Spelen

Een team van onderzoekers onder leiding van Kamran Khan, een infectiespecialist van de universiteit van Toronto, brengt momenteel in kaart wat de eindbestemmingen waren van reizigers die vertrokken vanuit de belangrijkste luchthavens in Brazilië tussen september 2014 en augustus 2015.

“Met de Olympische Spelen van augustus 2016 in Brazilië in het vooruitzicht is het belangrijk om een zicht te hebben op de mogelijke verspreiding van dit snel verspreidende virus”, zegt hij. Het Amerikaanse departement volksgezondheid raadt zwangere vrouwen af naar Latijns-Amerika of de Caraïbische gebieden te reizen.

Bronnen:

The Zika virus may cause birth defects — and experts think it’s coming to the US

PAHO helps countries in the Americas prepare for spread of Zika

4 Things To Know About Zika’s Potential Spread To The U.S.

Ruim 11 duizend gevallen zika-virus in Colombia

take down
the paywall
steun ons nu!