Samenslapen, onderzoek en gevaarlijke campagnes

Samenslapen, onderzoek en gevaarlijke campagnes

In de meest recente IKEA-catalogus staat een mooie foto waarop de meubelgigant het samenslapen met je kinderen laat zien. Dit is opgepikt door wat media en huppa, meteen staat iedereen klaar met zijn of haar mening over het onderwerp: samenslapen met je kind.

woensdag 6 januari 2016 13:31
Spread the love
De ene zegt dat het levensgevaarlijk of dat het incest is, de andere promoot net het samenslapen. Maar waar ligt nu eigenlijk de waarheid?

Eerst een stukje geschiedenis. Vroeger, toen de dieren nog spraken en mensen in holen woonden, werd er niet apart geslapen. Iedereen sliep in dezelfde grot zodat er meteen in groep gereageerd kon worden wanneer er gevaar dreigde. Dat is eeuwen en eeuwen zo gebleven, die gewoonte. Pas de laatste eeuw is het standaard om je kind op een aparte kamer te leggen. Deze ontwikkeling gaat samen met een hele hoop andere factoren die ons nu te ver zouden drijven van de hamvraag of samenslapen wel een goed idee is. 

Er is wel wat onderzoek gebeurd over samenslapen. In 1996 ontdekten Hayes, Roberts & Stowe dat baby’s die in een aparte ruimte slapen meer gehecht zijn aan zachte objecten en fopspenen. Wanneer je dit in verband brengt met een eerder onderzoek (Lehman, Denham, Moser & Reeves, 1992) dat stelt dat 40% van de kinderen die gehecht zijn aan voorwerpen, niet veilig gehecht zijn aan hun ouders, blijkt samenslapen toch een groot deel van de hechting tussen ouder en kind te bewerkstelligen. 

Gevaarlijk!

In 1999 publiceerde de “Consumer Product Safety Commission” een artikel over samenslapen. Zij onderzochten de doodsoorzaak van de 2178 kinderen onder de 2 jaar die aan wiegendood stierven. Daarvan waren er 515 in het ouderlijke bed overleden. 121 kinderen doordat een ouder op het kind lag, 394 door verstrikt te raken in het beddengoed. Het resultaat van dit artikel was een grote campagne tegen samenslapen die vandaag de dag nog steeds doorgaat bij consultatiebureau’s, kinderartsen etc. 
 

 

 

 

 

 

 

 

Maar wat wordt in deze campagnes over het hoofd gezien? 

Ten eerste wordt samenslapen als dé grote boosdoener aangewezen voor wiegendood. Maar wanneer je de cijfers bekijkt, stierven de meeste kindjes waarop deze cijfers gebaseerd werden net wanneer ze in een aparte kamer sliepen. 
Ten tweede werd in dit onderzoek geen rekening gehouden met risicofactoren zoals waterbedden, drank, drugs etc. Wanneer je met deze gegevens rekening houdt, is het onderzoek, waarop jarenlange schrikcampagnes gebaseerd werden, niet correct geïnterpreteerd. 

Dr. McKenna deed in 1993 al een studie. Hij onderzocht moeders en baby’s die afwisselend samen en apart sliepen. Hij kwam na deze grote studie tot de conclusie dat moeders in hun slaap veel alerter zijn wanneer ze de kamer of bed deelden met hun kindje. Daarnaast ontdekte hij ook dat de slaappatronen van moeder en kind op elkaar afgestemd werden. Hij stelde na dit onderzoek als hypothese dat samenslapen een grote invloed heeft op de ademhaling, het zenuwstelsel en de hart- en bloedvaten van de baby. En laat dat nu net zijn wat de veiligheid van samenslapen bevestigt: de baby raakt in een minder diepe slaap (waardoor hij niet kan “vergeten” te ademen) en wordt tijdens zijn slaap gestimuleerd om te ontwikkelen. 

Nog meer onderzoek

Verder onderzoek wees nog meer factoren aan die pleiten voor het samenslapen. Zo hebben moeder en kind meer huid op huid contact waardoor de productie van oxytocine bij moeder en kind bevorderd wordt. Oxytocine is het liefdeshormoon, waardoor de hechting tussen ouder en kind gestimuleerd wordt, ouder en kind zich gelukkiger voelen (en dus een verlaagd risico op post partum depressies), de melkproductie bij de moeder wordt gestimuleerd,… 
Veel vaders klagen dat de maatschappij een band opbouwen met je baby zo moeilijk maakt door het gebrek aan vaderschapsverloven. Samenslapen kan hierbij een hulp zijn. De tijd die je overdag niet bij je kindje kan zijn, haal je ‘s nachts slapend in. 
Daarnaast hebben ouders die samenslapen meer productieve slaap. Ze moeten niet uit bed om hun kindje te troosten, waardoor ze niet helemaal wakker worden. Omdat hun kindje dichtbij ligt, zijn ze er sneller bij wanneer het kind iets nodig heeft en heeft het kind ook minder tijd nodig om te kalmeren,…

Regels

Wanneer je wil gaan samenslapen met je kinderen, moet je een paar regels in acht nemen. 

1. Gebruik geen drugs, drank of medicijnen die je reactievermogen beïnvloeden
2. Slaap niet samen wanneer je extreem obese bent, omdat je dan een verhoogd risico hebt op slaapapneu
3. Ga niet samenslapen wanneer je last hebt van extreme oververmoeidheid
4. Slaap niet samen in een waterbed, op een zetel of een te zachte ondergrond
5. Slaap niet samen wanneer je de babysit bent. Je bent het immers niet gewoon om in je slaap te reageren op een baby.
6. Zorg er bij meerdere kinderen in het familiebed voor dat de grotere kindjes niet meteen naast een baby van jonger dan 9 maanden ligt. Zorg dat er dan altijd een volwassene tussen de kinderen ligt.
7. Zorg ervoor dat de baby niet uit bed kan vallen
8. De moeder is het meest alert dankzij haar hormonen na de bevalling. Leg daarom een kleine baby bij voorkeur dichtst bij de moeder. 
9. Leg de baby op de rug
10. Zorg ervoor dat je bed groot genoeg is en dat de baby hoog genoeg ligt (eventueel in een slaapzakje) zodat hij niet verstikt kan raken in het beddengoed of de kussens. 

Voorlichting

Wanneer je als hulpverlener regelmatig in contact komt met jonge ouders, is de meest gestelde vraag “mag dat eigenlijk, samen slapen?”. Cosleeping is helaas nog steeds een van de grootste taboes van ouderschap. En toch gebeurt het veel vaker dan je zou denken. Er wordt alleen niet over gesproken. Wat is dan de juiste oplossing? Ouders verbieden om samen in een bed te slapen, of hen voorlichten hoe ze veilig samen met hun kindjes kunnen slapen? U weet ondertussen al waar ik voor pleit, zeker?

Oh ja, en voor de mensen die zich afvragen wat samenslapen doet met je liefdesleven is maar 1 antwoord het juiste: een goede dosis creativiteit is net een boost voor je relatie. 

 

take down
the paywall
steun ons nu!