Hevigste droogte Californië in 1200 jaar bedreigt wereldberoemde sequoia’s

Hevigste droogte Californië in 1200 jaar bedreigt wereldberoemde sequoia’s

Door de aanhoudende droogte in de Amerikaanse staat Californië worden 60 miljoen grote bomen zoals de wereldberoemde sequoia's met afsterven bedreigd.

woensdag 30 december 2015 16:24
Spread the love

In ruim 10 miljoen hectare bos, goed voor 888 miljoen grote bomen, hebben onderzoekers waterverlies in het bladerdak vastgesteld sinds 2011. Bij 58 miljoen bomen, samen 1 miljoen hectare, is het waterverlies zeer ernstig, meer dan 30 procent.
El Niño bracht de laatste tijd wel neerslag, maar dat verandert weinig, zeggen de onderzoekers van het Carnegie Institution for Science. De 58 miljoen bomen lopen groot gevaar. “Als de droogte aanhoudt of terugkeert, zelfs met een tijdelijke vermindering zoals El Niño, voorspellen we substantiële veranderingen in de bossen.” De Californische bomen horen bij de oudste en grootste ter wereld. De Sequoiadendron giganteum wordt in California ‘redwood’ genoemd (foto WikiMedia Commons). 
Al sinds 2012 kampt Californië met uitzonderlijke droogte, volgens wetenschappers de ergste in 1200 jaar. In de lente van 2015 meldde de Amerikaanse Forest Service dat de droogte al minstens 12,5 miljoen bomen heeft gedood in Californië. Met de nieuwe studie, die lasergestuurde spectroscopie vanuit een vliegtuig combineerde met satellietgegevens, zag men nu dat de situatie nog veel ernstiger is. De sequoia General Sherman is met 83,8 meter de hoogste bekende boom ter wereld (foto WikiMedia Commons)

 Bovendien is watertekort niet het enige probleem voor de bomen. Als ze door uitdroging verzwakt worden, krijgen veel bomen de genadeslag van de boomschorskever. De bomen verdedigen zich tegen de kever door het produceren van kleverige hars. Dat hars wordt normaal gezien naar buiten geduwd door het water in de stam. Als de boom verdroogt, kan echter niet genoeg hars geproduceerd worden en krijgt de kever vrij spel. 

Bron: Progressive forest canopy water loss during the 2012–2015 California drought 

take down
the paywall
steun ons nu!