Doel 1 en 2 langer open en minder nucleaire taks: vroege kerst voor Electrabel

De kernreactoren Doel 1 en 2 blijven tien jaar langer open. De regering sloot daarover op de valreep een akkoord met Electrabel. De nucleaire taks daalt. “De regering maakt hiermee een kruis over toekomstige investeringen in hernieuwbare energie en energiebesparing”, reageren Belgische milieubewegingen.

dinsdag 1 december 2015 10:45
Spread the love

30 november was de deadline om een akkoord te bereiken over de twee centrales die normaal op 15 februari en 1 december van dit jaar dicht moesten. De regering-Di Rupo had dat zo beslist. In het regeerakkoord had Michel I daar al een opening voor gemaakt. Doel 1 en 2 mochten langer openblijven op voorwaarde dat ze noodzakelijk zijn voor de bevoorradingszekerheid.

Volgens Bond Beter Leefmilie, Greenpeace en WWF is die voorwaarde niet vervult. “Zeker nu beslist werd om de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2 weer op te starten, zijn Doel 1 en 2 niet nodig om het licht te laten branden”, aldus de milieubewegingen.

Zij vrezen dat België de komende jaren meer en meer windmolens zal moeten stilleggen omdat ons land te veel elektriciteit produceert. “Om onze CO2-uitstoot duurzaam te laten dalen, moeten we nochtans inzetten op veel meer hernieuwbare energie en energiebesparing”, zeggen de milieubewegingen.

De nucleaire rente die Electrabel moet betalen daalt de komende drie jaar tot 150 miljoen euro. De CREG, de toezichthouder op de gas- en elektriciteitsmarkt, raamde die bijdrage nochtans op 434 miljoen euro. In 2013 betaalde Electrabel nog 422 miljoen euro. Electrabel stort voor het openhouden van Doel 1 en 2 wel ook nog 20 miljoen euro per jaar in het energietransitiefonds tot 2025.

Federaal minister van Leefmilieu Marghem miste door de onderhandelingen de klimaattrein naar de top in Parijs. “In plaats van de klimaattrein naar Parijs te nemen waar een toekomst met 100% hernieuwbare energie op tafel ligt, bleef minister Marghem thuis om nog snel een deal met de nucleaire monopolist te sluiten”, reageert Olivier Beys van WWF.

De milieuorganisaties leggen zich niet neer bij de beslissing en dreigen met juridische stappen. “De verlenging van Doel 1 en 2 hangt juridisch met haken en ogen aaneen”, zegt Jan Vande Putte van Greenpeace. “Dit is niet alleen onze mening, maar die van de Raad van State: voor beide reactoren is een milieueffectenrapportage en publieke consultatie nodig.”

Een dertigtal bedrijven, academici en middenveldorganisaties hadden dit weekend in een open brief de regering opgeroepen om de twee kerncentrales alsnog dicht te doen. “Duitsland zette ambitieuze klimaatdoelstellingen voorop én sluit haar kerncentrales. Onze oosterburen plukken daar duidelijk de vruchten van: dit jaar haalde Duitsland al meer dan een kwart van haar elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen, terwijl de CO2 uitstoot daalde. België haalt amper 12%”, klonk het toen.

“Door onze kerncentrales vanaf nu stapsgewijs te sluiten, kan u ervoor zorgen dat ook ons land mee springt op de kar van de energietransitie. Doet u dat niet, dan zullen we deze boot missen en riskeren we de toekomstgerichte investeringen pas te doen als ze in andere landen al zijn afbetaald. Zo zou ons land slechts in één ding uitblinken: het oplappen van oude kerncentrales.”

take down
the paywall
steun ons nu!