3, 2, 1… de klimaattop is geopend

3, 2, 1… de klimaattop is geopend

zondag 29 november 2015 23:44
Spread the love

Zondagavond zijn op de site in Le Bourget in Parijs de onderhandelingen vervroegd van start gegaan. Om 17.00 openden de voorzitters reeds een plenaire zitting “om zo goed mogelijk gebruik te maken van de beperkte tijd die rest”. BBL-klimaatman Johannes Nissen houdt ons van binnenin de COP21-zaal op de hoogte.

Maandag maken de staatshoofden hun entree op de onderhandelingssite in een dag vol ceremonie. Rond 10u wordt de Franse minister van Buitenlandse zaken Laurent Fabius officieel tot president van de COP21 onderhandelingen uitgeroepen. Na de middag geven 150 staatshoofden een speech. Zo zullen Chinees President Xi Jinping en president Obama het woord nemen tussen 12u en 13u15.

Michel met de broek op de enkels

Ook Belgisch premier Charles Michel zal de zaal morgen moeten toespreken. Benieuwd of hij dat met de broek op de enkels zal doen. Want België is hier aa

nwezig om een nieuw akkoord te onderhandelen vanaf 2020, maar slaagt er intussen na zes jaar onderhandelen niet in om intern een verdeling van de klimaatinspanningen te vinden voor de reductieverplichtingen voor de periode 2013 tot 2020. Dat er nog geen akkoord is komt ook de internationale onderhandelingspositie van België zeker niet te goede, vinden ook de Belgische onderhandelaars hier. 

Kan iedereen wel binnen?

De tijdelijke accommodatie op de site van Le Bourget, normaal een luchthaven, doet een beetje aan als een kamp met reusachtige plastic tenten waarin het waaien van de wind te horen is. Het is afwachten of de site en de capaciteit van de onderhandelingsruimtes groot genoeg is voor de duizenden badgehouders uit alle hoeken van de wereld die de vergaderingen komen bijwonen. Verschillende leden van delegaties konden zondag de zaal niet meer in en moesten de openingsvergadering op een scherm in een aparte ruimte volgen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!