Et voilà, hier heb je je duurzame samenleving. Getuigenissen uit werelddorp Alternatiba

Et voilà, hier heb je je duurzame samenleving. Getuigenissen uit werelddorp Alternatiba

woensdag 9 december 2015 10:58
Spread the love

In Montreuil, aan de rand van Parijs, kon je vorig weekend het duurzame dorp van de toekomst vinden. Alternatiba verzamelde discussies, ideeën en inspiratie om de klimaatverandering ook na de COP21 aan te pakken. Hier stellen we je de inwoners van dat werelddorp voor, samen met hun concrete oplossingen.

Tekst: Laurien Spruyt
Foto’s: Irene Lantman

 



Geen dorp zonder bomen. En deze is wel heel bijzonder: voorbijgangers kunnen er lintjes met hun ‘klimaatboodschap’ aan vastknopen. Als het aan de 7-jarige Sipann ligt, hebben we de opwarming van de aarde morgen opgelost: “Ik kijk graag naar dieren in de natuur. Daarom wil ik dat zij beschermd worden tegen klimaatverandering.” The Climate Ribbon is een project van kunstenares Kate McNeely.



Marianna van Greenpeace France reed de voorbije weken rond in Parijs met ‘Le Triporteur’. De boodschap van haar gepimpte fiets die twee mensen kan vervoeren: ‘100% hernieuwbare energie, en wel nu meteen.’ Ook op Alternatiba kun je meeliften met Marianna voor een rondleiding door het Dorp van Alternatieven.



Johan van Attac voert gepassioneerd campagne tegen het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP). “TTIP fnuikt de kansen van kleine en lokale ondernemers. Terwijl net dat soort economie kansen creëert om op een ecologische en sociale manier handel te drijven”, vertelt hij. “Bovendien verlopen de onderhandelingen rond het verdrag erg heimelijk. Als ngo krijg je amper informatie over de inhoud.”



Toshimaru Ogura is een wetenschapper uit Japan. Op de foto toont hij mij het verschil tussen de intensiteit aan radioactieve straling in Fukushima en Parijs. Toshimaru kwam naar Frankrijk met een duidelijke boodschap: “Kernenergie is geen oplossing voor klimaatverandering.”



Dit is de ‘Cuiseur solaire thermique à vapeur’, een kookfornuis aangedreven door zonnewarmte. Koken op gas of elektriciteit is zó 20ste eeuw.



La Fondation Sciences Citoyennes zet zich in voor onderzoek voor en door de samenleving. Ik sprak met François Warlop, specialist in boslandbouw: “We ontwikkelen nieuwe landbouwmethoden door historische kennis van boeren te combineren met wat we vandaag weten. Momenteel gaat veel meer geld naar research over conventionele landbouwmethoden zoals monoculturen en ggo’s dan naar biologische landbouw. Wij willen dat doorbreken door burgers te betrekken bij wetenschappelijk onderzoek. Want uiteindelijk eten wij allemaal het voedsel dat het resultaat daarvan is. Een concreet voorbeeld: we willen burgers laten deelnemen aan het opstellen van een protocol voor onderzoek rond ggo’s.”



Alternatiba-vrijwilligers Marleen en Tine: “Alternatiba toont aan dat de oplossingen om de opwarming van de aarde tegen te gaan al bestaan, en nog eens makkelijk in te voeren zijn ook. Bovendien bereikt Alternatiba een breed publiek omdat het zo sociaal en lokaal is. We brengen mensen samen rond oplossingen en dat werkt.”



In de Grainothèque kun je zaden uitwisselen. Het is een initiatief om de biologische rijkdom van onze gewassen te bewaren. “Er bestaan 500 verschillende soorten tomaten, terwijl je in de winkel slechts enkele variëteiten vindt. Verschillende soorten cultiveren draagt bij tot een gevarieerde voeding en is nog lekker ook.”



Mónica van bioboerderij Terre de Rencontres in Normandië laat mij trots van haar overheerlijke kaas proeven. “Deze kaas wordt normaal enkel in de bergen gemaakt, maar toen mijn man de boerderij van zijn vader overnam wou hij eens iets anders proberen.” Met succes!



Pascale en Laurence van ‘Les Jardins d’Agrève’ maken overheerlijke chutney. Dit is een smaakmaker uit de Indiase en Pakistaanse keuken, maar Pascale en Laurence maken hun chutney met de groenten en het fruit dat ze zelf telen in Ardèche.



La Ferme du Marigot uit Aveyron is een educatieve boerderij. Ze hebben een breed scala aan producten gemaakt van kastanjes. “In Aveyron zijn er veel kastanjes. Onze varkens zijn er ook dol op. We krijgen regelmatig klassen over de vloer die komen kennismaken met het leven op de boerderij.” Zo leert de generatie van de toekomst alvast het belang van ecologische landbouw.



Nicolas van Enerpro ontwikkelt biogasinstallaties voor boeren en gezinnen. Zo kunnen zij plaatselijk mest of huishoudelijk afvalwater omzetten in warmte en elektriciteit. Vaak is er elektriciteit over en zorgt de biogasinstallatie zo voor een extra bron van inkomsten.



Via Énergie Partagée kunnen mensen investeren in lokale hernieuwbare energieprojecten, zoals zonnepanelen op het dak van een school of een windmolen in een afgelegen dorp. Vrijwilliger Jean-Claude: “We bestaan nu 4 jaar en hebben al 20 projecten opgestart en meer dan 5.000 aandeelhouders.”



Kevin is ingenieur en vrijwilliger bij Etika Mondo: “Wij ondersteunen jongeren bij het verwezenlijken van hun ethische droom. We helpen hun te ontdekken wat ze graag doen en linken hen vervolgens aan andere mensen ergens in de wereld die zich professioneel met dat onderwerp bezighouden. De jongeren gaan dan op uitwisseling naar die plaats en leren daar de nodige skills om bij terugkeer zelf hun eigen project of onderneming op te starten. Het is een kennisdeelsysteem: daarna kan die jongere zelf anderen ontvangen in zijn of haar project en die skills doorgeven.”



Frédéric van Arthropologia legt voorbijgangers uit hoe insecten kunnen ingezet worden om gewassen te beschermen in de landbouw. Daarnaast geeft hij ook tips om bijensterfte tegen te gaan: “Er is vooral een tekort aan plaatsen waar bijen een nest kunnen bouwen en aan bloemen met het juiste stuifmeel.”



Mariana stelt trots de sociale onderneming Suno uit Senegal voor. “Wij ontwikkelen kleine zonnepanelen, gekoppeld aan een batterij. Dit is een enorm voordeel voor mensen uit afgelegen dorpen, waar vaak geen elektriciteit is in Senegal. Suno creëert ook lokale werkgelegenheid.”



Benoît van The Nubian Vault ontwikkelde een techniek om met lokale en ecologische materialen huizen te bouwen in de Afrikaanse Sahelregio.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!