Zicht op de kleine haven van Heron Island, een van de duizenden eilandjes in het Groot Barrièrerif (WikiMedia Commons)

Groot Barrièrerif sterft af door met CO2 vergiftigd zeewier

Opnieuw slecht nieuws voor het Groot Barrièrerif in Australië. Het wordt nu ook bedreigd door giftig zeewier. De alarmerende berichten over het Groot Barrièrerif stapelen zich op. In april 2016 wees onderzoek al uit dat 93 procent van het Groot Barrièrerif reeds zwaar is aangetast door de opwarming van het zeewater.

maandag 6 februari 2017 12:31
Spread the love

Uit recent onderzoek van de Australische Griffith-universiteit blijkt dat de verhoogde CO2-uitstoot de koralen van het Groot Barrièrerif nog op een ander manier bedreigt. Door de CO2-toename in zeewater gaan bepaalde algen krachtiger chemische stoffen ontwikkelen die koralen in amper enkele weken tijd kunnen doden. Onderzoekers hebben dat vastgesteld bij Heron Island, een koraaleiland aan de zuidkant van het rif.

Als de CO2-uitstoot niet verandert, dan zullen grote koraalriffen als het Groot Barrièrerif tegen 2100 verdwijnen. Algen en koralen vechten voor een plaats in dezelfde leefruimte. De algen kunnen het rif uiteindelijk overnemen en alle koralen doen verdwijnen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!