In beeld: de andere klimaattop in Montreuil

In beeld: de andere klimaattop in Montreuil

Afgelopen weekend bruiste Montreuil van de positieve energie tijdens de 'Burgertop voor het klimaat'. Meer dan 28.000 mensen kwamen er bijeen om naar hartenlust te discussiëren, ideeën uit te wisselen en post-Parijs-plannen te smeden. Met veel enthousiasme en goesting sloegen ze de handen in elkaar om samen te bouwen aan een klimaatvriendelijke samenleving.

dinsdag 8 december 2015 20:15
Spread the loveDe Burgertop in Montreuil wijst de weg naar verantwoordelijke consumptie, duurzame mobiliteit en andere klimaatoplossingen.

 

 De Burgertop ging uit van de Franse Klimaatcoalitie (Coalition Climat 21), die maar liefst 130 organisaties uit het middenveld verenigt. Deze diverse groep (van verenigingen die zich inzetten voor mensenrechten, het milieu, internationale solidariteit of sociale rechten tot vakbonden, grassroots- en religieuze organisaties) werkte een jaar lang naar het momentum van de klimaattop toe.

Omdat de Franse overheid hen niet betrok bij het opstellen van het programma van de Climate Generations Areas (een ruimte voor het grote publiek op het domein van de COP), besloten ze dan maar hun eigen burgertop te organiseren. Klimaat is immers een zaak van iedereen, en niet alleen van de politici en vertegenwoordigers in Le Bourget of de bedrijven in de Solutions COP.

Bezoekers konden op de Burgertop genieten van een boeiend programma van debatten, workshops, filmscreenings en theater. De Coalition Climat 21 huurde bioscoopzalen, scholen en zelfs het gemeentehuis af.Straattheater en muzikanten fleurden het straatbeeld op. Een feestelijke, vrolijke sfeer staat symbool voor de toekomst waar de aanwezigen naar streven.

 Tegelijk werden de straten en pleinen van Montreuil omgetoverd tot een mondiaal dorp van alternatieven door Alternatiba. Mensen van overal ter wereld deden er hun oplossing voor een klimaatvriendelijke samenleving uit te doeken en inspireerden voorbijgangers om samen met hen te bouwen aan een wereld waarin gelijkheid en rechtvaardigheid centraal staan.In het ‘mondiale dorp van alternatieven’ inspireerden standjes uit de hele wereld voorbijgangers om samen een duurzame en rechtvaardige samenleving te bouwen.

 

Op de boerenmarkt van de Confédération Paysanne konden de aanwezigen genieten van een divers aanbod aan lokale producten van hoge kwaliteit. De Confédération Paysanne verenigt boeren die streven naar een duurzame landbouw gericht op een lokale afzetmarkt en in harmonie met de natuur.

Tekst: Laurien Spruyt
Foto’s: Irene Lantman

 

Meer sfeerbeelden uit het duurzame dorp van de toekomst:
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!