De Burgertop ging uit van de Franse Klimaatcoalitie (Coalition Climat 21), die maar liefst 130 organisaties uit het middenveld verenigt. Deze diverse groep (van verenigingen die zich inzetten voor mensenrechten, het milieu, internationale solidariteit of sociale rechten tot vakbonden, grassroots- en religieuze organisaties) werkte een jaar lang naar het momentum van de klimaattop toe.
Omdat de Franse overheid hen niet betrok bij het opstellen van het programma van de Climate Generations Areas (een ruimte voor het grote publiek op het domein van de COP), besloten ze dan maar hun eigen burgertop te organiseren. Klimaat is immers een zaak van iedereen, en niet alleen van de politici en vertegenwoordigers in Le Bourget of de bedrijven in de Solutions COP.
Bezoekers konden op de Burgertop genieten van een boeiend programma van debatten, workshops, filmscreenings en theater. De Coalition Climat 21 huurde bioscoopzalen, scholen en zelfs het gemeentehuis af.
Tegelijk werden de straten en pleinen van Montreuil omgetoverd tot een mondiaal dorp van alternatieven door Alternatiba. Mensen van overal ter wereld deden er hun oplossing voor een klimaatvriendelijke samenleving uit te doeken en inspireerden voorbijgangers om samen met hen te bouwen aan een wereld waarin gelijkheid en rechtvaardigheid centraal staan.
Op de boerenmarkt van de Confédération Paysanne konden de aanwezigen genieten van een divers aanbod aan lokale producten van hoge kwaliteit. De Confédération Paysanne verenigt boeren die streven naar een duurzame landbouw gericht op een lokale afzetmarkt en in harmonie met de natuur.
Tekst: Laurien Spruyt
Foto’s: Irene Lantman
Meer sfeerbeelden uit het duurzame dorp van de toekomst: