Pole to Paris: 15.000 kilometer om de planeet te redden

Pole to Paris: 15.000 kilometer om de planeet te redden

zaterdag 5 december 2015 09:49
Spread the love

De uitkomst van de COP zal de toekomst van miljarden mensen beïnvloeden. Klimaatverandering raakt ons allemaal, maar is tegelijk zo complex dat je als klimaatactivist soms met de handen in het haar zit. Hoe zorg je ervoor dat politici verder kijken dan de volgende verkiezingen en de nodige moed tonen om de grootste uitdaging van onze tijd aan te pakken? De twee mannen van Pole to Paris planden een heel eigen strategie. Zij vertrokken maanden geleden te voet en met de fiets van de Noord- en Zuidpool naar Parijs en verzamelden onderweg getuigenissen over de veranderende aarde. Een interview met een kilometervreter voor het klimaat.

 Dan Price en Jef Willis. ‘Na jaren aan de wetenschappelijke kant van het verhaal besloten we actie te ondernemen.’

  

De Brit Daniel Price en de Noor Erlend Moster Knudsen voerden respectievelijk onderzoek aan de Zuid- en Noordpool. Het idee van Pole to Paris ontstond toen de twee elkaar ontmoetten tijdens een summer school. “In de poolgebieden is klimaatverandering duidelijk zichtbaar. Tijdens mijn onderzoek werd ik dagelijks met die urgentie geconfronteerd. Na jaren aan de wetenschappelijke kant van het verhaal besloot ik daarom actie te ondernemen”, vertelt Daniel (“zeg maar Dan”) kordaat.

Jonge milieuwetenschappers

De jonge milieuwetenschappers besloten van de poolgebieden naar Parijs te trekken en onderweg getuigenissen van mensen over het klimaat te verzamelen. Dan vertrok op 21 april 2015 voor een 12.000 kilometer lange fietstocht van Nieuw-Zeeland naar Parijs. Erlend liep 3.000 kilometer van de Noordpool naar Parijs. Op 8 december overhandigen ze de verhalen van de mensen die ze onderweg ontmoet hebben aan de politici op de klimaattop in Le Bourget.

Jef Willis onderzoekt de impact van klimaatverandering op de bewoners van de eilanden in de Stille Oceaan. Hij leerde Dan kort voor zijn vertrek kennen aan de universiteit van Canterbury (Nieuw-Zeeland) en werd voor hij het goed en wel besefte gepromoveerd tot verantwoordelijke van de sociale media van Pole to Paris. Jef: “Klimaatverandering is een abstract begrip. Persoonlijke verhalen helpen mensen om beter te begrijpen wat de gevolgen van klimaatverandering betekenen.”

“We krijgen steeds te horen dat we klimaatverandering kunnen oplossen door ons eigen gedrag aan te passen”, vult Dan aan. “Ik geloof niet dat we op die manier iets kunnen verwezenlijken op de schaal en binnen de tijdspanne die nodig is om klimaatverandering te stoppen. We hebben een politiek kader en bindende wetgeving nodig. Daarom zijn bijeenkomsten als de COP zo belangrijk. Ik erger me soms aan het feit dat het internationale proces zo traag gaat, maar tegelijk vind ik het ongelofelijk belangrijk dat alle landen samen inspanningen doen en tot een gemeenschappelijk akkoord komen.”

‘The tables are starting to turn’

Jef: “Bovendien voorziet de klimaattop ook een forum voor de kleinste en kwetsbaarste landen. Niemand zou bijvoorbeeld naar de eilandengroepen uit de Stille Oceaan  luisteren als er geen klimaattop zou zijn. Ik denk dat veel mensen niet beseffen hoe waardevol dit aspect van de COP is.”

Wat individuen wel moeten doen, volgens Dan en Jef, is hun stem laten horen: “We moeten onze rechten als burger duidelijk maken en ervoor zorgen dat de wereldleiders luisteren. Dit gebeurt trouwens al in beperkte mate. De klimaatbeweging groeit en haar impact stijgt. The tables are starting to turn, but they need to turn faster.”

Wat brengt de toekomst?

Dan: “We waren daarnet nog aan het discussiëren over hoe we het Pole to Paris-verhaal kunnen verderzetten. We willen het concept van verhalen verspreiden verder uitbouwen. Het klimaatverhaal persoonlijk maken is volgens ons de meest krachtige en effectieve manier om mensen te activeren.”

 

Laurien Spruyt

 

take down
the paywall
steun ons nu!